Omul Rusiei?/Noi amănunte despre lectorul universitar mort într-un accident de bicicletă la doar 47 de ani

Omul Rusiei?/Noi amănunte despre lectorul universitar mort într-un accident de bicicletă la doar 47 de ani

Lectorul Florin Păsătoiu (47 ani), cunoscut ca un promotor al narațiunilor pro-Kremlin în România, și-a pierdut viața duminică, 26 martie, într-un accident de bicicletă. Anunțul morții sale a fost făcut de Facultatea de Științe Sociale a Universității din Craiova, acolo unde el preda, scrie mainnews.ro .

Păsătoiu era și un cunoscut afacerist în județul Gorj. El deținea cel mai mare parc de aventură din Oltenia

„La data de 26 martie a.c., ora 02:15, Poliția Orașului Bumbești-Jiu a fost sesizată prin apel de urgență, cu privire la faptul că pe raza localității Mușetești, pe partea carosabilă, se află o persoană, posibil decedată. Polițiștii s-au deplasat la fața locului, stabilind că un bărbat de 47 ani, din comuna Mușetești, în timp ce se deplasa cu bicicleta pe DC 6 Mușetești, a pierdut controlul ghidonului, s-a dezechilibrat și a căzut. În urma căzăturii a survenit decesul bărbatului“, au transmis reprezentanții IPJ Gorj.

Studii la Moscova și tangențe cu Adrian Năstase

Florin Păsătoiu era doctor în Sociologie al Universității din București și era lector la Facultatea de Drept și Științe Sociale a Universității din Craiova, unde preda relații internaționale și studii de securitate. A absolvit în perioada septembrie-noiembrie 2014 un curs de politică externă organizat la Moscova de Ministerul de Afaceri Externe al Federației Ruse.

Tot în 2014, Florin Păsătoiu a întocmit un studiu From Obsolete Normative to Realpolitik in the EU and Russia Foreign Policy Relation, în care a încercat să justifice acțiunile agresive ale Federației Ruse prin aplicarea conceptelor școlii realiste de relații internaționale.

De asemenea, într-un articol publicat pe portalul Visegrad Insight, Păsătoiu solicita Guvernului să renunțe la memorandumul încheiat cu SUA, în urma căruia s-a interzis accesul companiilor chineze să participe la construirea noilor reactoare nucleare de la Cernavodă și la realizarea rețelei de internet 5G.

La 16.03.2018 a făcut parte dintr-o delegație condusă de Adrian Năstase care a participat la Moscova la conferința Vecinătate şi buna vecinătate în relaţiile internaţionale cu privire specială la relaţiile româno-ruse ”, organizată de Fondul Gorceakov pentru diplomaţie publică.

Cu propaganda rusă la facultate

Centrul pentru Politică Externă și Studii de Securitate (CFPSS), a apărut inițial sub forma unui centru de cercetare științifică condus de profesorul Florin Păsătoiu în cadrul Universității din Craiova în anul 2017, an în care au fost create site-ul și pagina de Facebook – Center for Foreign Policy and Security Study (CFPSS).

În 2018, Florin Păsătoiu, Cristian Nițoiu, Jason E. Strakes și Sorin Liviu Damean, Decan al Facultății de Stiințe Sociale de la Universitatea din Craiova, au fondat Asociația Centrul pentru Politică Externă și Studii de Securitate cu scopul cel mai probabil de a putea derula operațiuni financiare.

Primele evenimente, „Dilemele Europei. Viitorul relațiilor dintre România și Rusia”, cu participarea lui Alexey Gromyko, Director al Institutului pentru Europa al Academiei Ruse de Științe, au fost organizate în perioada 12-13 octombrie 2017 la București, respectiv Craiova, în colaborare cu Fundația Europeană Titulescu, condusă de Adrian Năstase.

Centrul a mai organizat și alte evenimente, în mod individual sau în colaborare cu Fundația Europeană Titulescu. Printre participanți s-au numărat în general diplomați ruși, precum Valery Kuzmin (ambasadorul Federației Ruse la București) și persoane din diplomația publică a Kremlinului Tatiana Zakaurţeva (prim-prorectorul Academiei Diplomatice a Ministerului Afacerilor Externe al Rusiei), Natalia Maslakova-Klauberg (Director Centrul pentru Diplomaţie Publică şi Culturile Lumii), Natalia Muzhenikova (Director Centrul Rus de Știință și Cultură), sau Igor Istomin (Lector la Institutul de Stat din Moscova de Relații Internaționale – MGIMO).

La conferințele CPESS au luat parte și autori care susțin narațiunea Federației Ruse în privința anexării peninsulei Crimeea – John Mearsheimer și Richard Sakwa.

Think-tank-ul a publicat sub semnătura mai multor autori analize care s-au centrat îndeosebi pe perspectiva Federației Ruse, subliniindu-se astfel contextul ordinii mondiale multipolare și necesitatea multilateralismului. Totodată, a fost publicat un interviu luat de directorul Florin Păsătoiu lui Sergey Karaganov, fost consilier prezidențial în mandatele Boris Elțîn și Vladimir Putin, în care este expusă întreaga retorică a Kremlinului în privința conflictelor din Georgia, respectiv Ucraina.

Relațiile româno-ruse, „îmbunătățite” prin Păsătoiu

Numele CPESS a devenit cunoscut în spațiul public în contextul unui anunț făcut de Ministerul Afacerilor Externe al Federației Ruse privind înființarea unei „comisii de experți ruso-română pentru diplomație publică și dialog științific și cultural”, prilej cu care va fi semnat și un memorandum între Academia Diplomatică a MAE rus și Universitatea din Craiova.

Ulterior, Natalia Muzhennikova a precizat, într-un interviu acordat site-ului de propagandă pro-Kremlin Sputnik, că memorandumul a fost semnat cu Centrul pentru Politică Externă și Studii de Securitate.

Memorandumul a fost negat de conducerea Universității din Craiova, iar Florin Păsătoiu a făcut precizare că de fapt ar fi fost încheiat cu ONG-ul pe care îl conduce, nu cu centrul de cercetare din universitate.




Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...