OMUL ŞI GÂNDUL/ Constantin Vică, filosoful netului: „Înjurătura ţine de procesul civilizării online”- FOTO & VIDEO

OMUL ŞI GÂNDUL/ Constantin Vică, filosoful netului: „Înjurătura ţine de procesul civilizării online”- FOTO & VIDEO

Tu vezi ce claie duce omul ăsta în cap? Omul ăsta, universitar la Filosofie, cercetător pe etică, răspunde obsesiilor tale. Înjurătura pe net, Selfiul, hackeritul, Like-ul de Facebook.

OMUL ŞI GÂNDUL/ Constantin Vică, filosoful netului: „Înjurătura ţine de procesul civilizării online”

Noi şi netul: Maimuţa face, maimuţa imită. De ce ne înjurăm pe net? De ce ne facem selfie la picioruşe?

Hai, să-ţi explic, împreună cu Vică, ce faci şi nu ştii de ce o faci.

Înjurătura

Vică spune că pe net, avem toţi vârsta adolescenţei. Adică, ne adaptăm deştele şi căpăţânile la noua civilizaţie digitală. Puştanii s-au născut cu netul, dar noi, bătrânii? Uite, noi suntem tineri, dar încă neadaptaţi la noua civilizaţie digitală. Suntem generaţia aia pierdută, care trebuie să experimenteze, ca ăia ce vor veni să fie mai civilizaţi. Maimuţa face, maimuţa imită. Adică, bine că nu dăm cu piatra, dăm cu înjurătura. Vică spune că suntem pe drumul cel bun. Că piatra în cap, pistolul în tâmplă te lasă fără cuvinte, dar aşa cuvântul este fabulos, dă bijuterii. Când înjuri, îţi dai sufletul, eşti de invidiat!

Selfiul

E selfi ugly, este selfie de singur, e selfie de grup, este selfie de picioruşe. De ce? Sunt aici, spune picioruşul, bagă-mă în seamă, dă-mi atenţie. Eu, omul care îmi fac selfie, sunt parte din lume, am nevoie de atenţie. Picioruşul este plin de sens, uite! Imaginea ta, a unei părţi drăguţe din tine îţi dă un sentiment de siguranţă de sine. Te confirmă, ce mişto eşti. Cât de curajos eşti!

Teroriştii cu bombă sau piraţii netului

Teroriştii, piraţii îşi pun o întrebare simplă: unde-s găurile sistemului? Perfecţiunea nu a fost şi nu poate fi atinsă. Deci, care-s limitele tehnologiei? Cum poate fi ciuruită Securitatea, SRI-ul, CIA-ul şi toate alea? Teroriştii, piraţii nu pot fi controlaţi. Teroriştii scot sânge pe unde trec, piraţii de lasă fără parolă. Dar, ţinta lor e şi una simbolică: cine poate face predicţii despre ce este surprinzător? Eh, de aici, discuţia mea cu Vică, filosoful internetului, a alunecat spre o chestie personală.

Vică n-are, nu vrea smartphone

Crede că este urmărit. Nu, nu este nebun. Mi-a explicat că nu crede în conspiraţii, dar este evident că atacurile teroriste, piraţioniste creează nevoia de apărare, de siguranţă sporită a sistemului, a ţării. Vică se întreabă: nu cumva prin exces se poate să fiu supravegheat şi eu? Ba da, nu individual, nu obsesiv tu, dar când eşti într-un grup, când grupul poate fi interpretat ca periculos... Stai, Vică spune că noi nu discutăm legile astea ale siguranţei. De acord, teroriştii sunt problemă, dar de ce să mă urmărească pe mine, doar pentru că am smartphone şi acest smartphone prin utilităţile lui, dar şi cheful meu de afişare, lasă urme prin care pot fi urmărit?

Cuvântul sau imaginea? Vică e băiat de "like" sau de "adore"?
Tu ce crezi? Cuvântul moare şi poza înfloreşte? Uite nu-i aşa! O proclamă Vică. Intră în video. Nici nu ştii ce pierzi:

Altfel, Vică nu numai că are încredere că nu ne pier cuvintele, ci este şi băiat echilibrat. E de like. Este ca şi cum ai bifa un articol, un gând, un gest mişto.

Vică nu este de Adore. Adore dai iubitei, fratelui, mentorului.

Ăsta-i bobârnacul ce ţi-l dau eu despre internet. Nu-i aşa că ţi-a zis-o Vică? E de bine să înjuraţi, piraţii arată cât de imperfecţi suntem, e bine să-ţi ştii lungul nasului. Adore de Facebook este pentru oamenii dragi, nu drăguţi.

Sursa: mediafax.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...