OMV Petrom raportează un profit net în creștere cu 199%, în primele 6 luni

OMV Petrom raportează un profit net în creștere cu 199%, în primele 6 luni

OMV Petrom a consemnat în primul semestru al anului în curs un profit net de 1,21 miliarde de lei, de trei ori mai mare decât cel obținut în perioada similară din 2016, când rezultatul a fost de 405 milioane de lei, iar valoarea vânzărilor consolidate a urcat cu 25%, la 9,261 miliarde de lei, stimulată de prețurile semnificativ mai ridicate la țiței și de volumele mai mari de produse petroliere, gaze naturale și electricitate, compensate parțial de prețurile medii de vânzare mai scăzute la gaze naturale.

Potrivit datelor financiare publicate joi de companie, rezultatul din exploatare al Grupului, în valoare de 1,577 miliarde de lei s-a îmbunătățit semnificativ față de cel raportat în semestrul I 2016 (566 milioane de lei) pe fondul evoluției favorabile a prețului la țiței, dar și datorită cheltuielilor de explorare mai mici și eliminării impozitului pe construcții speciale începând cu anul 2017.

Rezultatul financiar net indică pierderi de 121 milioane de lei în primele șase luni din 2017 lei, mai mari decât cele din S1 2016, de 91 milioane de lei, deoarece valoarea din anul precedent a fost influențată de rezultatul pozitiv obținut în urma recursului formulat de societate împotriva constatărilor controlului fiscal la sucursala din Kazahstan.

Rezultatul din exploatare CCA excluzând elementele speciale a crescut la valoarea de 1,659 miliarde de lei în perioada de referință (643 milioane de lei în S1 2016), reflectând mediul mai bun al prețului la țiței și volume vândute mai mari. Rata efectivă a impozitului pe profit la nivel de Grup, excluzând elemente speciale, a fost 17%, față de 18% în S1 2016.

Profitul net CCA excluzând elementele speciale atribuibil acționarilor OMV Petrom SA a fost 1,276 miliarde de lei (458 milioane de lei în S1 2016).

"În primele șase luni din 2017, am transformat condițiile de piață favorabile într-o performanță operațională și financiară solidă. Am beneficiat de prețuri ale țițeiului în creștere, marje de rafinare solide și de o cerere mai mare pentru toate produsele noastre. În plus, am continuat disciplina strictă a costurilor. În consecință, rezultatul nostru din exploatare CCA, excluzând elementele speciale, la 1-6/17 a ajuns la 1,66 miliarde de lei, ambele segmente, Upstream și Downstream, înregistrând creșteri semnificative. În Upstream, reducerea în continuare a costurilor unitare de producție a contrabalansat în totalitate declinul producției. Rezultatul din exploatare CCA excluzând elementele speciale din Downstream a crescut cu 70% față de 1-6/16, pe seama unor contribuții în creștere atât din segmentul Oil, cât și Gas. Fluxul de trezorerie din activități de exploatare de 3 miliarde de lei, în creștere cu 68% față de 1-6/16, coroborat cu reducerea investițiilor și plata de dividende în sumă de 0,8 miliarde de lei, a condus la obținerea unui flux de trezorerie extins după plata de dividende de 1 miliard de lei", a declarat directorul general al OMV Petrom, Mariana Gheorghe.

Potrivit acesteia, au fost revizuite estimările de investiții pentru 2017, în sensul scăderii acestora la 0,7 miliarde de euro, de la 0,8 miliarde de euro, ca urmare a optimizării portofoliului de sonde, economiilor de costuri și revizuirii proiectelor.

"Cu toate acestea, suntem pregătiți pentru o intensificare a activității de investiții în a doua jumătate a anului 2017, mai ales având în vedere poziția noastră financiară solidă. Am menținut estimarea de declin al producției medii zilnice în jur de 3% față de 2016, fără a include inițiativele de optimizare a portofoliului. În luna iulie, am semnat contractul de vânzare a parcului eolian Dorobanțu, ca parte a strategiei noastre de a ne concentra pe activitățile de bază. În plus, în data de 5 iulie, centrala electrică Brazi și-a reluat operațiunile la jumătate din capacitate. La 1 august a avut loc transferul a 19 zăcăminte marginale. În acord cu strategia noastră de valoare mai presus de volum, am inițiat o nouă rundă de vânzări de zăcăminte", a adăugat ea.

În trimestrul 2 din 2017, rezultatul din exploatare al Grupului s-a majorat la 779 milioane de lei, comparativ cu 220 de milioane de lei în T2 2016, în principal datorită veniturilor mai mari din vânzări, eliminării impozitului pe construcții speciale începând cu anul 2017 și cheltuielilor de explorare reduse comparativ cu T2 2016, ca urmare a scăderii deprecierii activelor de explorare.

Rezultatul financiar net s-a îmbunătățit de la o pierdere de 88 milioane de lei în trimestrul 2 din 2016 la o pierdere de 65 milioane de lei în T2 2017, în principal datorită efectului negativ mai mic al cursului de schimb valutar asupra împrumuturilor bancare denominate în euro.

Profitul net consemnat de companie în trimestrul al doilea este de 591 milioane de lei, în creștere cu 407% față de cel raportat în T2 2016, de 117 milioane de lei, dar în scădere comparativ cu cel înregistrat în T1 2017, de 618 milioane de lei.

În trimestrul 2 din 2017, valoarea vânzărilor consolidate a crescut cu 23% comparativ cu T2 2016, susținută de prețurile mai ridicate la țiței și de volumele mai mari ale vânzărilor de gaze naturale și produse petroliere. Cu toate că activitatea centralei electrice Brazi a fost întreruptă pe aproape întreaga perioadă a T2/2017, volumele vândute în această perioadă au fost similiare cu cele vândute în T2 2016, susținute de condiții de piață favorabile.

Vânzările Downstream Oil au reprezentat 78% din totalul vânzărilor consolidate, în timp ce vânzările Downstream Gas au reprezentat 20% și cele din Upstream 2%. acestea fiind, în mare parte, vânzări în interiorul Grupului, nu către terți.

Investițiile în T2/17 s-au situat la 560 milioane de lei, fiind în linie cu cele din T2 2016, de 568 milioane de lei.

Investițiile din Upstream în T2 2017 au fost de 474 milioane de lei, comparativ cu 354 milioane de lei în T2 2016, iar investițiile din Downstream s-au ridicat la 86 milioane de lei (212 milioane de lei în T2 2016), din care 77 milioane de lei în Downstream Oil (206 milioane de lei în T2 2016).

În 2017, principalele incertitudini care pot influența rezultatele companiei rămân cele legate de riscul de preț al mărfurilor tranzacționabile, riscurile operaționale, precum și riscul politic și de reglementare.

Riscul de preț al mărfurilor tranzacționabile este monitorizat în mod constant și, atunci când este cazul, se iau măsuri de protecție, de exemplu încheierea de contracte de acoperire împotriva riscurilor, conform reprezentanților companiei.

Prin natura activității de extracție, procesare, transport și vânzare de hidrocarburi, OMV Petrom este expus în mod inerent riscurilor de siguranță și de mediu.

"Prin intermediul programelor sale de HSSE și de gestionare a riscurilor, compania OMV Petrom își menține angajamentul de a rămâne aliniată standardelor din industrie. În privința riscului politic și de reglementare, compania se află în dialog constant cu autoritățile române pe subiecte relevante pentru industrie", precizează compania.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...