ONU: Există tot mai multe probe că sunt comise crime de război în Ucraina

ONU: Există tot mai multe probe că sunt comise crime de război în Ucraina

ONU a învinuit vineri trupele ruse de fapte care „pot intra sub incidenţa crimelor de război” după declanşarea „operaţiunii speciale” în Ucraina. Dreptul umanitar internaţional „a fost aruncat peste bord”, conform ONU.

„În ultimele opt săptămâni, dreptul umanitar internaţional nu doar a fost ignorat, ci pur şi simplu a fost aruncat peste bord”, a afirmat Michelle Bachelet, vineri, conform unui comunicat citat de AFP, preluat de Agerpres.
„Forţele ruse au bombardat în mod nediscriminatoriu zone populate, omorând civili şi distrugând spitale, şcoli şi alte infrastructuri civile, tot atâtea acţiuni ce pot intra sub incidenţa crimelor de război”, a declarat, Ravina Shamdasani, purtătoarea de cuvânt a Înaltului Comisar al ONU, Michelle Bachelet, în conferinţa de presă susţinută la sediul ONU din Geneva.
„Revine unei Curţi de justiţie să stabilească în cele din urmă dacă acesta este cazul, dar există tot mai multe probe că sunt comise crime de război”, a menţionat ea.
„Ceea ce am văzut la Kramatorsk, în zona controlată de guvern la 8 aprilie, când submuniţii au lovit gara, omorând 60 de civili şi rănind alţi 111, este emblematic pentru incapacitatea de a adera la principiul de distingere (între civili şi militari), la interdicţia de a purta atacuri nediscriminatorii şi la principiul de precauţie ce e înscris în dreptul umanitar internaţional”, a mai adăugat Michelle Bachelet, învinuind indirect Rusia.
Purtătoarea de cuvânt a Înaltului Comisar al ONU, Ravina Shmadasani nu a exclus ca ucraineni să fi încălcat dreptul umanitar în anumite circumstanţe, însă ea a punctat că„ marea majoritate a acestor încălcări, şi de foarte departe, sunt atribuite forţelor ruse”.
Shmadasani a mai adăugat că 92,3% din numărul de victime înregistrate de serviciile ONU „sunt atribuibile forţelor ruse, ca şi acuzaţiile de omor şi execuţii sumare”
De asemenea, Ravina Shmadasani a mai comunicat că anchetatorii ONU au investigat, în timpul unei misiuni desfăşurate pe 9 aprilie, „omorârea, inclusiv în anumite cazuri prin execuţie sumară”, a 50 de civili în Bucea, unde trupele ruse sunt învinuite că au comis zeci de crime de război, acuzaţii respinse de Rusia.


Citește și:

populare
astăzi

1 Descoperire care dă de gândit în Brazilia...

2 VIDEO De azi se va circula pe 12 km noi din A0, permițând șoferilor o legătură pe autostradă în partea de sud a Capitalei între DN6, DN5 și DN4

3 O profesoară de Română care susține că „Luceafărul“ lui Eminescu este roman, greu de demis

4 A început „detonarea” lui Piedone? A apărut o „personajă” nouă în peisaj...

5 „Dacă rămâneam cu el era vai de vieţişoara mea. Era un diavol frumos” / I-a fost amantă lui Florin Piersic timp de 9 ani