Operaţiune de amploare a autorităţilor Republica Moldova, România şi Franţa pentru destructurarea unei cunoscute organizaţii criminale

Operaţiune de amploare a autorităţilor Republica Moldova, România şi Franţa pentru destructurarea unei cunoscute organizaţii criminale

Anchetatori în domeniul criminalităţii organizate din România, Republica Moldova şi Franţa au destructurat organizaţia criminală "Patron', care îşi desfăşura activitatea pe teritoriul mai multor ţări, informează marţi Radio Chişinău.

La iniţiativa Republicii Moldova, Europol a reunit în cadrul unui grup operaţional anchetatori francezi şi români, care cooperează împreună de o perioadă îndelungată de timp pentru a stabili o strategie comună şi pregăti faza finală a investigaţiei asupra acestei temute organizaţii criminale.

Au fost efectuate 50 de percheziţii în Franţa, România şi Republica Moldova, în urma cărora au fost arestaţi 13 cetăţeni moldoveni: 12 în Franţa şi unul în România.

Persoana arestată în România este şeful organizaţiei criminale. Acesta domiciliază de mai mulţi ani în România, unde a fost condamnat anterior la închisoare pentru crearea de fabrici clandestine de ţigarete, fiind dat în căutare şi într-o serie de dosare importante din Europa.

Membri ai acestei organizaţii criminale şi liderul lor au fost condamnaţi înainte de aceasta de autorităţile de drept din Italia, în cadrul operaţiunii "Caracatiţa", aminteşte Radio Chişinău.

În timpul percheziţiilor au fost confiscate 1.700 de cutii cu ţigarete, 520 kg de tutun şi peste 200.000 euro în numerar, dar şi bunuri sustrase şi introduse ilegal în Republica Moldova.

Grupul era structurat ierarhic şi condus de liderul "Patron', care a numit "supraveghetori' însărcinaţi cu coordonarea activităţilor infracţionale ale diferitelor ramuri ale acestei bande care operează în diferite ţări.

Ion Guşan, alias Nicu Patron, supranumit în lumea interlopă "hoţ în lege' ('vor v zakone'), este ultimul şef al rakeţilor moldoveni constituiţi într-o grupare ce opera după regulile mafiei ruseşti din timpurile URSS.

Cooperarea internaţională coordonată de Europol a fost esenţială în aducerea în faţa justiţiei a mai multor membri ai acestei organizaţii care se aflau în diferite ţări europene.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

2 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

3 VIDEO București 2024...

4 Așa o fi?

5 Misterioasa decizie a Armatei Chinei...