Opozantul rus Aleksei Navalnîi a ieșit din închisoare

Opozantul rus Aleksei Navalnîi a ieșit din închisoare

Principalul oponent al Kremlinului, Aleksei Navalnîi, a fost eliberat vineri din închisoare după ce a stat 25 de zile după gratii pentru organizarea în luna iunie a unei manifestații anticorupție de amploare la Moscova, ce fusese interzisă de autorități, relatează AFP și Reuters.

"Aleksei a sosit la sediul Fondului de luptă împotriva corupției", organizația pe care el a creat-o pentru a denunța corupția în rândul elitelor politice, a anunțat pe Twitter purtătoarea sa de cuvânt, Kira Iarmici, postând lângă mesaj o fotografie a lui Navalnîi.

Poliția l-a transferat în ultimul moment într-un alt centru de detenție, înainte de a-l pune în libertate, departe de camerele de filmat și a presei.

În ajunul eliberării sale, poliția a descins la sediul de campanie al lui Navalnîi din Moscova, blocând accesul și confiscând calculatoare, afișe și pliante de campanie.

Acest sediu este separat de cel al Fondului de luptă împotriva corupției al lui Navalnîi.

Persoana care asigura paza sediului pe timpul nopții și care se afla acolo în momentul descinderii poliției a fost spitalizată după ce a fost ținta violențelor din partea unui polițist, care a spus că acesta a refuzat să prezinte actul de identitate.

Aleksei Navalnîi, care ar putea să candideze împotriva lui Vladimir Putin la alegerile prezidențiale din martie 2018, a fost condamnat la o pedeapsă de 30 de zile de închisoare — pedeapsă ce i-a fost redusă apoi la 25 de zile — pentru că lansase un apel către ruși să iasă în număr mare în străzi pentru a protesta împotriva corupției pe date de 12 iunie, de Ziua Rusiei.

Această manifestație, ca și precedenta de la sfârșitul lunii martie, când Navalnîi a fost condamnat la 15 zile de închisoare, a fost marcată de sute de arestări.

Opozantul rus a fost vizat de mai multe acte de agresiune, inclusiv unul cu un dezinfectant verde ce i-a fost aruncat în ochi. După aceasta, Navalnîi a avut nevoie de un tratament oftalmologic în Spania. El face de asemenea obiectul mai multor dosare judiciare care au aparent ca obiectiv să-i diminueze ambițiile politice.

Viitorul său politic rămâne incert, Comisia Electorală Centrală a decis în iunie că nu poate candida împotriva lui Vladimir Putin în martie 2018 din cauza condamnării în justiție pentru deturnare de fonduri.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

4 Nu le zice rău Ciucă...

5 „Lebăda neagră”, noul trend pe internet după prăbușirea podului din Baltimore. Ce teorii ale conspirației circulă pe rețelele sociale