Acest site folosește cookie-uri. Prin continuarea navigării sunteți de acord cu modul de utilizare a acestor informații. Află detalii aici. De acord

Opt polițiști și 19 instructori auto din Capitală, trimiși în judecată

Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul București au trimis în judecată 42 de persoane, dintre care 8 agenți de poliție de la Serviciul Public Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor București și 19 instructori auto, pentru săvârșirea unor fapte de corupție.

Potrivit unui comunicat al Parchetului, infracțiunile sunt de luare de mită, dare de mită, cumpărare de influență, trafic de influență și complicitate la luare de mită.

Procurorii susțin că, în urma cercetărilor desfășurate în cauză ca urmare a denunțurilor formulate și sesizărilor din oficiu, au fost descoperite mai multe persoane (instructori auto și lucrători de poliție din cadrul Serviciului Public Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor București) care cereau sume de bani, cuprinse între 250 — 350 de euro, de la cei care doreau să promoveze proba traseului în vederea obținerii permisului.

Astfel, s-a stabilit că elevii promiteau sau remiteau sume de bani cuprinse între 250 — 350 de euro unor instructori auto, care aveau influență asupra polițiștilor examinatori, în scopul promovării frauduloase a probei traseului.

În continuare, instructorii, direct sau prin intermediari, transmiteau o parte din sumele provenite de la elevi polițiștilor examinatori, cu titlu de mită.

Modul de operare era următorul: instructorul auto era cel care făcea oferta elevului/candidatului de a-i înlesni promovarea examenului de conducător auto (proba practică) în schimbul unei sume de bani; oferta era făcută fie unui elev/candidat care nu a promovat o dată/de mai multe ori proba practică, fie unui elev/candidat care urma să susțină proba pentru prima dată.

Instructorul auto primea suma de bani (în general între 250 și 350 de euro) de la candidat sau de la o persoană apropiată acestuia, înainte sau imediat după examen.

Înainte de momentul examenului, instructorul auto discuta cu polițistul examinator (fie direct, fie prin intermediul unui alt instructor care avea 'intrare' la lucrătorul de poliție respectiv și era desemnat de acesta ca și 'colector' sau 'casier') pentru a-i face acestuia cunoscută identitatea elevului pentru care s-a realizat intervenția.

Totodată, polițistul examinator solicita, în mod formal, informații cu privire la abilitățile practice de conducere ale elevului, întrucât polițiștii examinatori nu își asumau obligația de a promova un candidat dacă acesta nu știa să conducă la un nivel elementar, indiferent de natura intervenției realizate.

După susținerea și promovarea examenului de către candidații pentru care s-a făcut intervenția, instructorul auto înmâna lucrătorului de poliție sumele de bani, prin intermediul unui alt instructor auto desemnat de polițist ca și 'colector'.

Instructorii auto se întâlneau cu polițiștii examinatori în vederea înmânării sumelor de bani provenind de la candidați la locuințele celor din urmă sau în locuri și în momente prestabilite.

Din sumele primite de la fiecare elev, instructorii remiteau ulterior polițiștilor examinatori desemnați ca și examinatori pentru proba practică sume cuprinse între 150 — 200 de euro, restul sumei reprezentând prețul intervenției sale și a celorlalți intermediari care au acționat pe parcurs.

Dosarul se va judeca la Tribunalul București.

AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 ZVON / Dragnea și Vâlcov participau doar la discuții unde comisionul sărea de 10 milioane de euro! Ce rol avea ț…

2 Rechizitoriu DNA / Schema ingenioasă prin care „nașul” Mircea Sandu ar fi luat o șpagă de 200.000 de euro de la …

3 Filmul atacului de la Săpoca în care au fost uciși 4 oameni și răniți alți 9: „Totul s-a petrecut în mai puţin…

4 Faceți diferența! Bulgaria cumpără F-16 de ultimă generație, de trei ori mai scumpe decât cele cumpărate de Ro…

5 Trei năpârci. Atenție la aroganța voit afișată...

recomandări

Te ia DNA: Gherman Petru

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Noi sloganuri fake amuzante