Opt traficanţi de droguri implicaţi în captura record de 1,4 tone heroină din Constanţa, trimişi în judecată

Opt traficanţi de droguri implicaţi în captura record de 1,4 tone heroină din Constanţa, trimişi în judecată

Procurorii DIIOCOT au trimis în judecată opt traficanţi de droguri, implicaţi într-o reţea internaţională care tranzita mari cantităţi de heroină prin România, în acest caz fiind realizată în luna mai o captură record de 1,4 tone heroină în Portul Constanţa.

Potrivit unui comunicat al DIICOT, pe teritoriul României s-a constituit un grup infracţional organizat, coordonat de către un cetăţean grec, specializat în introducerea în Europa, prin România, a unor importante cantităţi de heroină, disimulate în mărfuri importate legal, atât în regim containerizat, pe cale maritimă, până în Portul Constanţa, cât şi prin intermediul unor mijloace de transport rutier ce aduceau marfă din Turcia - autotrenuri în care au creat compartimente speciale la nivelul remorcilor pentru a ascunde drogurile.

Membrii grupării foloseau mărfuri legale, adesea role de bitum, piatră, lână, drojdie, care nu erau neapărat obiectul tranzacţiilor dintre importator şi exportator, dar care aparţineau grupului, pentru a exista o acoperire legală atunci când efectuau transporturile de droguri.

Şoferii ce conduceau autotrenurile şi efectuau curse de transport marfă pe ruta Istanbul - Rotterdam, via România şi retur, erau coordonaţi de către un cetăţean român, care, la rândul său, le organiza împreună cu liderul grupării.

Acelaşi inculpat, cetăţean român, s-a ocupat de realizarea formalităţilor privind importurile maritime de mărfuri în care erau disimulate drogurile şi a ţinut legătura cu comisionarul vamal pentru efectuarea demersurilor de depozitare sau scoatere a mărfurilor din Portul Constanţa, apoi de organizarea transportului de mărfuri în care erau disimulate drogurile către destinaţiile finale, stabilite de către lider care deţinea şi controla companii în mai multe state din Uniunea Europeană şi pe care le folosea în activităţi comerciale aparent licite, menite să creeze un paravan pentru circuitul drogurilor.

Pentru transportul drogurilor, la o cursă realizată, transportatorii trebuiau să primească o sumă echivalentă cu un salariu net lunar, de aproximativ 2.000 - 2.250 euro, astfel încât să creeze aparenţa că banii reprezintă salariul şi nu plata transportului de droguri.

Pe 5 mai, procurorii DIICOT împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară, au efectuat o percheziţie asupra unor containere aflate în Portul Constanţa, în urma căreia au fost depistate şi ridicate 1.428,33 kilograme heroină, cu puritate cuprinsă între 54,61% şi 57,93%, având o valoare de piaţă de aproximativ 71.500.000 euro.


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

4 Nu le zice rău Ciucă...

5 „Lebăda neagră”, noul trend pe internet după prăbușirea podului din Baltimore. Ce teorii ale conspirației circulă pe rețelele sociale