Orașele cu cea mai scumpă apă potabilă. Prețul e aproape dublu față de alte localități

Orașele cu cea mai scumpă apă potabilă. Prețul e aproape dublu față de alte localități

Apa potabilă a devenit aproape un lux pentru locuitorii a două orașe din țară. În mod paradoxal, ambele se află pe malul Dunării. Oamenii spun că facturile sunt duble, comparativ cu anul trecut.

Costul unui metru cub de apă a ajuns la 8 lei în Brăila și Galați FOTO Shutterstock

Costul unui metru cub de apă

Nici apa de la robinet nu le mai este accesibilă, după bunul plac. Se plâng locuitorii din Galați și Brăila, unde se pare că prețul apei potabile ar fi cel mai ridicat, din întreaga țară.

Costul unui metru cub de apă a ajuns la 8 lei. O femeie din Brăila le-a arătat reporterilor TVR 1 factura de luna trecută. 175 de lei, susține ea că ar fi plătit pentru apa rece, spunând că anul trecut plătea mult mai puțin. Același lucru l-au susținut și alți localnici, cărora prețul li se pare de-a dreptul exagerat.

Este cel mai mare preț din România, aproape dublu faţă de cel din oraşe precum Arad, Giurgiu sau Alba Iulia. Pare o situație bizară, având în vedere că ambele orașe sunt amplasate la malul Dunării.

Explicațiile reprezentanților companiilor de apă

Reprezentanții companiilor de apă susțin că fluviul este foarte poluat, iar costurile de epurare sunt extrem de ridicate. Prețul ar fi fost majorat și pentru a putea fi accesate fonduri europene, prin care să fie modernizate rețelele de apă și canalizare.

Este o condiție impusă de Uniunea Europeană. În cazul în care nu se vor aplica noile tarife, acest lucru este considerat o neîndeplinire a condițiilor din contractul de finanțare, fapt care va duce la rezilierea contractului, a spus Daniela Stanciu, de la Compania de Apă Brăila, pentru TVR1.

Companiile locale susţin, astfel, că majorarea a fost făcută de Autoritatea Naţională de Reglementare ca o condiţie de cofinanţare la proiectele europene de modernizare a rețelelor de apă şi canalizare.

Am semnat, la sfârșitul anului trecut, etapa II la acest POIM, care înseamnă investiții în Galați și Matca, proiect în valoare de încă 75 de milioane de euro. Anul acesta am accesat fonduri și pe un proiect de digitalizare. Toate aceste proiecte sun co-finanțate de Societatea Apă Canal. Toată această valoare trebuie recuperată, din aceste tarife”, a adăugat Cornelia Arnăuțu, purtător de cuvânt al Companiei de Apă Galați, pentru sursa citată.

În ceea ce privește serviciul de canalizare, prețul ajunge la circa 15 lei, pentru un metru cub de apă.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...