Orban: Am primit susţinerea conducerii PNL pentru angajarea răspunderii pe buget; cea mai bună dată - 23 decembrie

Orban: Am primit susţinerea conducerii PNL pentru angajarea răspunderii pe buget; cea mai bună dată - 23 decembrie

Preşedintele PNL, premierul Ludovic Orban, a anunţat luni că a primit din partea conducerii partidului susţinerea pentru angajarea răspunderii în cazul legii bugetului de stat şi legii bugetului asigurărilor sociale pe anul 2020, adăugând că data cea mai bună pentru şedinţa de plen a Parlamentului este 23 decembrie.

"Am avut o discuţie în care am întrebat dacă există sprijin politic, în cazul în care vom constata că obiectivul nostru de a adopta bugetul de stat şi bugetul asigurărilor sociale de stat până la sfârşitul anului nu poate fi atins pe calea dezbaterilor parlamentare, dacă există sprijin pentru angajarea răspunderii şi am primit susţinerea conducerii PNL pentru această procedură în cazul în care luăm decizia de angajare a răspunderii", a declarat Orban.

El a prezentat paşii pe care îi presupune angajarea răspunderii, indicând că data cea mai bună ar fi 23 decembrie.

"Calendarul de angajare a răspunderii prevede următorii paşi: adoptarea proiectului sau proiectelor de lege în cadrul şedinţelor Guvernului, convocarea Birourilor permanente reunite ale celor două Camere pentru stabilirea calendarului, acordarea unei perioade de timp pentru parlamentari, grupurile parlamentare ca să poată depune amendamente pe proiectul sau proiectele de lege pe care Guvernul îşi angajează răspunderea şi şedinţa de plen la care Guvernul prezintă proiectul sau proiectele de acte normative în plen", a explicat prim-ministrul.

Potrivit lui Orban, "după şedinţa de plen, curge termenul de trei zile privitor la posibilitatea de contestare la CCR după care mai este nevoie de o şedinţă. Termenul de trei zile pentru moţiunea de cenzură, dacă se depune moţiunea de cenzură, iar în cazul în care nu se depune moţiune de cenzură mai este necesară convocarea plenului uneia dintre Camere pentru a se anunţa în plen termenul de atacare la CCR, după care urmează promulgarea legii. Cea mai bună dată pentru plen este pe data de 23".

El a precizat că marţi va fi luată decizia privind procedura de adoptare a legii bugetului de stat pe 2020.

"Obiectivul nostru este acela ca până la data de 31 decembrie România să aibă un buget din partea Guvernului liberal", a reiterat Orban.

Premierul a fost întrebat dacă a convenit cu USR şi ALDE să primească anumite amendamente din partea acestor partide la angajarea răspunderii asupra legii bugetului.

"Am avut o primă întâlnire şi avem în continuare întâlniri cu partenerii noştri politici pentru a discuta problema bugetului, pentru a ţine cont de punctele de vedere exprimate de partenerii noştri în forma finală a bugetului. Suntem deschişi (...) la acceptarea acelor amendamente care pot avea consecinţe benefice asupra economiei, asupra societăţii sau asupra anumitor segmente din populaţie", a spus Ludovic Orban.

Premierul a indicat că nu a luat decizia finală în ceea ce priveşte o reducere a subvenţiilor pentru partide.

"Avem câteva propuneri, pentru că este necesară restrângerea anumitor cheltuieli nenecesare. În acest sens, le-am prezentat partenerilor propunerile noastre: îngheţarea indemnizaţiei celor care ocupă funcţii de demnitate publică la nivel naţional, judeţean şi local. (...) În propunerea noastră va exista o reducere a subvenţiei alocate către partidele politice. Este un subiect mai sensibil având în vedere că în anul 2020 vor avea loc alegerile locale şi parlamentare, dar în ceea ce ne priveşte pe noi cred că o reducere a subvenţiei pentru partide este necesară şi credem că orice partid poate cu propunerea pe care noi am formulat-o, în mod rezonabil, să susţină campaniile electorale, cu atât mai mult cu cât în cazul localelor fiecare echipă locală care candidează din partea fiecărui partid are posibilitatea să aibă contribuţii care se decontează, dacă sumele de bani sunt cheltuite în conformitate cu prevederile legale", a completat Orban. AGERPRES


populare
astăzi

1 „Am fost sus acolo unde majoritatea oamenilor vor să ajungă. Nu e nimic acolo. E pustiu. Întoarceți-vă la lucrurile simple”

2 Când candidezi doar la prostie, nu la președinție...

3 VIDEO O simplă povestioară din Ucraina...

4 Așa o fi?

5 Fosta judecătoare de la CCR Simona-Maya Teodoroiu a murit la doar 55 de ani