Orcile au scufundat 3 ambarcațiuni în Europa. De ce se comportă atât de agresiv

Orcile au scufundat 3 ambarcațiuni în Europa. De ce se comportă atât de agresiv

Orcile au atacat și scufundat o a treia barcă în largul coastei iberice a Europei, iar experții cred acum că acest comportament este copiat de restul populației.

Orcile au făcut prăpăd în europa FOTO: Shutterstock

Trei orci (Orcinus orca), cunoscute și sub numele de balene ucigașe, au lovit iahtul în noaptea de 4 mai în Strâmtoarea Gibralta r, în largul coastei Spaniei, și au perforat cârma. "Au fost două orci mai mici și una mai mare", a declarat căpitanul Werner Schaufelberger pentru publicația germană Yacht. "Cele mai mici au scuturat cârma din spate, în timp ce cea mare a dat înapoi în mod repetat și a izbit nava cu toată forța din lateral", scrie news.yahoo.com.

Cu două zile mai devreme, un grup de șase orci a atacat o altă barcă cu pânze care naviga prin strâmtoare. Greg Blackburn, care se afla la bordul vasului, a privit cum o orcă mamă părea să își învețe puiul cum să atace la cârmă. "Era cu siguranță o formă de educație, de predare", a declarat Blackburn pentru 9news.

Rapoartele privind întâlnirile agresive cu orcile din largul coastei iberice au început în mai 2020 și devin tot mai frecvente, potrivit unui studiu publicat în 2022 iunie în revista Marine Mammal Science. Agresiunile par să fie îndreptate în principal asupra bărcilor cu vele și urmează un tipar clar, cu orci care se apropie dinspre pupa pentru a lovi cârma, apoi își pierd interesul după ce au reușit să oprească barca.

"Rapoartele privind interacțiunile au fost continue din 2020 în locurile în care se găsesc orci, fie în Galicia, fie în strâmtoare", a declarat coautorul Alfredo López Fernandez, biolog la Universitatea din Aveiro, Portugalia, și reprezentant al Grupo de Trabajo Orca Atlántica, sau Grupul de lucru pentru orcile din Atlantic.

Majoritatea întâlnirilor au fost inofensive, a declarat López Fernandez pentru Live Science într-un e-mail. "În mai mult de 500 de evenimente de interacțiune înregistrate din 2020, există trei nave scufundate. Estimăm că balenele ucigașe ating doar o navă din fiecare sută care trece printr-o locație".

Creșterea bruscă a agresivității față de bărci este un fenomen recent, a spus López Fernandez. Cercetătorii cred că un eveniment traumatizant ar fi putut declanșa o schimbare în comportamentul unei orci, pe care restul populației a învățat să o imite.

"Orcile fac acest lucru intenționat, bineînțeles, nu cunoaștem originea sau motivația, dar comportamentul defensiv bazat pe traume, ca origine a toate acestea, capătă mai multă forță pentru noi în fiecare zi", a declarat López Fernandez.

Experții suspectează că o femelă orca pe care o numesc Gladis albă a suferit un "moment critic de agonie" - o coliziune cu o barcă sau prinderea în capcană în timpul pescuitului ilegal - care a declanșat un comutator comportamental. "Acea orcă traumatizată este cea care a declanșat acest comportament de contact fizic cu barca", a spus López Fernandez.

Orcile sunt creaturi sociale care pot învăța și reproduce cu ușurință comportamente realizate de alții, potrivit studiului 2022. În majoritatea cazurilor raportate, orcile s-au îndreptat spre cârma unei bărci și fie au mușcat-o, fie au îndoit-o sau au rupt-o.

"Nu interpretăm că orcile îi învață pe pui, deși comportamentul s-a răspândit la pui pe verticală, prin simpla imitație, și mai târziu pe orizontală între ei, pentru că îl consideră ceva important în viața lor", a declarat López Fernandez.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

2 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

3 VIDEO București 2024...

4 Așa o fi?

5 Misterioasa decizie a Armatei Chinei...