Ordinul lui Arafat privind prelungirea cu trei zile în martie a carantinei în Timişoara, anulat definitiv în instanţă

Ordinul lui Arafat privind prelungirea cu trei zile în martie a carantinei în Timişoara, anulat definitiv în instanţă

Instanţa supremă a anulat, printr-o decizie definitivă, ordinul şefului Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, prin care a fost instituită pentru trei zile, începând cu data de 22 martie, carantina în municipiul Timişoara şi patru comune limitrofe.

Pe 21 martie, Raed Arafat a semnat un ordin prin care a fost prelungită carantina, pentru încă 72 de ore, pentru municipiul Timişoara şi comunele Moşniţa Nouă, Ghiroda, Giroc, Dumbrăviţa, cu aplicabilitate imediată, din data de 22 martie.

Măsura a fost luată după ce propunerea de prelungire a măsurii de carantină nu a trecut de votul Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Timiş.

"Ca urmare a situaţiei existente în perimetrul format din raza administrativ-teritorială a municipiului Timişoara şi a comunelor limitrofe, unde rata de incidenţă este ridicată, iar, în baza datelor furnizate de CNCCI, gradul de ocupare a paturilor COVID ATI în judeţul Timiş a atins capacitatea maximă, în vederea limitării riscului ridicat de transmiterea SARS-CoV-2 printre comunităţile vizate, s-a stabilit prelungirea carantinei pentru încă 72 ore pentru ariile teritoriale din judeţul Timiş, respectiv municipiul Timişoara şi comunele Moşniţa Nouă, Ghiroda, Giroc, Dumbrăviţa, cu aplicabilitate imediată din data de 22 martie, ora 00,00", se arăta într-un comunicat al Grupului de Comunicare Strategică.

Decizia a fost atacată la Curtea de Apel Bucureşti, în două procese separate, de Patronatul Ho-Re (Hoteluri şi Restaurante) Timişoara şi de către avocatul Claudiu Florin Butuza, care au avut câştig de cauză, chiar dacă hotărârea instanţei a venit după ce a expirat perioada de carantină.

"Admite acţiunea. Anulează Ordinul Şefului Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă nr. 6699/21.03.2021", se arată în decizia Curţii de Apel Bucureşti din 29 martie, în procesul deschis de avocatul Claudiu Florin Butuza.

Decizia a rămas definitivă, după ce Instanţa supremă a respins marţi apelul declarat de Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă.

Ordinul semnat de Arafat a fost criticat la acea vreme de preşedintele Consiliului Judeţean Timiş, liberalul Alin Nica, care spunea, pe 21 martie, că prelungirea carantinei în Timişoara şi patru comune limitrofe este "o bătaie de joc la adresa timişorenilor, o sfidare a unei structuri judeţene şi o intervenţie politică grosolană".


Foto: (c) CONSTANTIN DUMA / AGERPRES FOTO


Nica susţinea că, în repetate rânduri, le-a atras atenţia lui Raed Arafad şi ministrului Sănătăţii de atunci, Vlad Voiculescu, despre inutilitatea carantinei, care este doar formală, realitatea demonstrând că rata de infectare continuă să crească, iar secţiile de ATI sunt în aceeaşi stare.

"Raed Arafat, împreună cu ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, au pus presiune repetată pe cei care au dreptul să hotărască soarta municipiului Timişoara şi a zonei periurbane. Le-am atras atenţia de mai multe ori asupra inutilităţii carantinei. Carantina este de formă, rata de infectare creşte, oamenii continuă să se îmbolnăvească, ATI este în aceeaşi situaţie. Este o ipocrizie afirmaţia că această carantină salvează vieţi omeneşti. Nu o face, dar distruge multe altele. Dacă există o problemă medicală, haideţi să reparăm medical, ne mobilizăm cu toţii şi unde nu mai poate Bucureştiul, putem noi, autorităţi locale, companii şi cetăţeni. E absurd să încerci să opreşti un rău provocând un rău mai mare", susţinea Alin Nica. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...