Ordinul pentru încetarea procedurii de administrare specială la Complexul Energetic Hunedoara, publicat în Monitorul Oficial

Ordinul pentru încetarea procedurii de administrare specială la Complexul Energetic Hunedoara, publicat în Monitorul Oficial

Ordinul pentru încetarea procedurii de administrare specială și de supraveghere financiară la Complexul Energetic Hunedoara a fost publicat, miercuri, în Monitorul Oficial.

Ordinul ministrului Energiei, Întreprinderilor Mici și Mijlocii și Mediului de Afaceri, Andrei Gerea, care vizează încetarea procedurii de administrare specială și de supraveghere financiară la Complexul Hunedoara a fost emis luni și a intrat în vigoare miercuri, odată cu publicarea în Monitorul Oficial.

Procedura de administrare specială și de supraveghere financiară la Complexul Energetic Hunedoara a fost instituită prin ordinul ministrului Economiei nr. 466/2013, iar prin ordinul ministrului delegat pentru Energie nr. 423/2014 a fost numit administratorul special. Ambele ordine au fost anulate prin documentul emis luni de ministrul Andrei Gerea.

Guvernul a aprobat, miercuri, o ordonanță de urgență prin care acordă un ajutor de stat individual pentru salvarea Complexului Energetic Hunedoara, a anunțat purtătorul de cuvânt al Executivului, Corneliu Calotă.

"Ministerul Finanțelor Publice va putea acorda, la solicitarea societății, un împrumut în tranșe în sumă de 167 milioane de lei, pe o perioadă de șase luni, cu titlul de ajutor de stat individual de salvare. Ajutorul se acordă în scopul asigurării necesarului de lichidități pentru acoperirea cheltuielilor curente minime de susținere a activităților, precum și pentru cele necesare achiziționării deficitului de certificate de emisii de gaze cu efect de seră", a spus Calotă.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului a precizat că "ajutorul nu se acordă sectorului cărbunelui, activitatea minieră a societății urmând a se separa legal de celelalte activități".

Acordarea unui ajutor de stat Complexului Energetic Hunedoara fost autorizată de Comisia Europeană în 21 aprilie 2015.

Premierul Victor Ponta i-a cerut miercuri ministrului Energiei, Andrei Gerea, să meargă la Hunedoara pentru a discuta situația de la Complexul Energetic pentru care Guvernul aprobă în ședință un al doilea ajutor de stat.

"Vă rog să mergeți cu ceea ce aprobăm azi, dar să mergeți și cu ceea ce ne cer tot timpul și Comisia și FMI-ul: să închidem Complexul. Poate ne ajută ei să îl salvăm și să facem restructurările de care e nevoie. (...) Să mergeți acolo și să le spuneți că facem toate eforturile, dar dacă...așa se întâmplă că uneori ne distrugem noi", i-a spus Ponta ministrului Energiei.

Liderul sindical de la Mina Lonea, Vasile Păduraru, s-a legat marți cu lanțuri de poarta exploatării miniere (EM) și a intrat în greva foamei, afirmând că este nemulțumit de situația economică în care se află Complexul Energetic Hunedoara (CEH) și de perspectiva companiei.

Gestul liderului de sindicat vine după ce Sindicatul Muntele a înaintat luni o notă de revendicări către Guvern, Președinție și Prefectura Hunedoara, ca urmare a mitingului organizat, la sfârșitul săptămânii trecute, în Petroșani. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Încă o dovadă a „corectitudinii” occidentale... Ți se face scârbă când citești așa ceva...

2 Sisteme de apărare aeriană din Crimeea ar fi fost lovite cu rachete ATACMS

3 Anumiți „grei” din intelligence beneficiază de o protecție specială, care îi face imuni?

4 O dezvăluire care dă de gândit / „Din păcate, nu am avut ocazia să-l cunosc pe Zelensky în persoană. Probabil că are alte lucruri de făcut”

5 Așa o fi, cum zice omul ăsta?