Organismul de supraveghere financiară al Vaticanului primeşte un nou statut şi un nou nume

Organismul de supraveghere financiară al Vaticanului primeşte un nou statut şi un nou nume

Papa Francisc a decis să acorde organismului de supraveghere financiară al Vaticanului un nou statut şi un nou nume, a anunţat Vaticanul sâmbătă, conform DPA şi EFE.

Autoritatea pentru informaţii financiare (AIF), un organism al Vaticanului creat în decembrie 2010 de Benedict al XVI-lea pentru combaterea spălării banilor, a fost redenumită Autoritatea de supraveghere şi informare financiară (ASIF), pentru a reflecta mai bine rolurile sale, se arată într-un comunicat postat pe site-ul Vaticanului.

Noul său statut introduce mai multe modificări, între care crearea unei noi unităţi care se ocupă de reglementare şi afaceri juridice, pe lângă cele a căror activitate este axată pe supraveghere şi inteligenţă financiară.

De asemenea, noul statut îi dă preşedintelui ASIF posibilitatea de a supraveghea mai bine strategia şi supervizarea şi acordă puteri operaţionale mai mari directorului şi directorului adjunct, a declarat preşedintele ASIF Carmelo Barbagallo pentru Vatican News.

O altă noutate este că, de acum înainte, pentru recrutarea de personal laic, ASIF va trebui să acţioneze, în conformitate cu normele organelor Curiei Romane, prin intermediul Comisiei de evaluare independentă (CIVA), decizie care "contribuie la consolidarea independenţei Autorităţii în exercitarea prerogativelor sale importante şi evită riscul arbitrariului'', a spus Barbagallo.

Noul statut face parte din ''reforma generală pe care o realizează Papa Francisc ... în ceea ce priveşte transparenţa şi consolidarea controalelor în sfera economico-financiară'', a spus Barbagallo.

Reorganizarea AIF este anunţată la câteva săptămâni după ce Vaticanul a fost inspectat de experţi în transparenţă financiară din comitetul Moneyval al Consiliului Europei, care urmează să publice un raport anul viitor.

Vaticanul încearcă să-şi îmbunătăţească performanţele în materie de transparenţă financiară după decenii în care banca sa, Institutul pentru lucrări de religie (Istituto per le Opere di Religione - IOR), a fost cunoscută drept un paradis de spălare a banilor.

Totuşi, scandalurile financiare din anturajul papal rămân frecvente.

Un exemplu recent îl priveşte pe cardinalul italian Angelo Becciu, care a renunţat la sfârşitul lunii septembrie la calitatea de şef al Congregaţiei pentru cauzele sfinţilor şi la drepturile de cardinal.

Becciu a spus că Francisc l-a concediat în mod efectiv după ce i-a spus că este suspectat de delapidare pentru că a folosit fonduri caritabile de la Vatican pentru a ajuta o cooperativă condusă de fratele său.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Foarte interesante amănunte...

5 Eduard Hellvig, atac dur la medicul Cîrstoiu: „Când spectacolul începe să fie fluierat, își iau trusa de machiaj și își văd de drum”