Organizaţia Naţiunilor Unite anchetează crimele comise de Statul Islamic în Irak

Organizaţia Naţiunilor Unite anchetează crimele comise de Statul Islamic în Irak

Anchetatori ai Naţiunilor Unite au început să strângă dovezi ale masacrelor şi altor atrocităţi comise de organizaţia jihadistă Statul Islamic (SI) în Irak, în special împotriva minorităţii yazidi, potrivit unei scrisori publicate joi, relatează AFP.

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a informat Consiliul de Securitate, într-o scrisoare trimisă pe 17 august, că anchetatorii îşi încep activitatea trei zile mai târziu, sub conducerea britanicului Karim Asad Ahmad Khan, un avocat specializat în drepturile omului.

Consiliul de Securitate al ONU a adoptat în unanimitate în 2017 o rezoluţie care deschide calea unei investigaţii, astfel încât membrii SI să răspundă în faţa justiţiei pentru crimele lor.

Femei yazidi au fost luate ostatice şi folosite ca sclave sexuale de SI atunci când organizaţia jihadistă a preluat controlul asupra regiunii irakiene Sinjar, în august 2014.

Organizaţia Naţiunilor Unite a calificat masacrele împotriva yazidi drept un posibil "genocid".

Zeci de mii de yazidi au fugit din calea masacrelor comise în august 2014 în Sinjar, iar o comisie de anchetă a ONU privind drepturile omului a raportat atrocităţi, în special împotriva femeilor şi a fetelor.

Antonio Guterres a făcut cunoscut Consiliului de Securitate că britanicul Karim Asad Ahmad Khan, numit în februarie, a efectuat o primă misiune în Irak în perioada 6-14 august.

Anchetatorii au drept misiune, conform prevederilor rezoluţiei ONU, să adune dovezi privind "crime de război, crime împotriva umanităţii sau genocid", destinate să fie utilizate de instanţele irakiene pentru judecarea membrilor Statului Islamic.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 Bilanțul după trei luni al noului comandant al Forțelor Armate Ucrainene: Armata lui Putin sângerează din greu, dar câștigă încă teren

3 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

4 Se întâmplă lucruri? / Se strânge robinetul?

5 Dorel Vișan, premiat de Masonerie pentru prezența la Moscova...