Organizatorii Jocurilor Olimpice de la Tokyo cer ajutorul armatei pentru a asigura personal sanitar suficient

Organizatorii Jocurilor Olimpice de la Tokyo cer ajutorul armatei pentru a asigura personal sanitar suficient

Organizatorii Jocurilor Olimpice şi Paralimpice de la Tokyo au cerut guvernului să trimită personal medical din cadrul Forţelor de Autoapărare (armata) pentru a acoperi nevoile evenimentului din această vară, a anunţat marţi executivul nipon, citat de agenţia Kyodo.

Ministrul japonez al Apărării, Nobuo Kishi, a dezvăluit cererea în timpul unei sesiuni parlamentare, în care a spus că se ia în considerare realizare acestei mobilizări a trupelor.

"Am dori să ne coordonăm pentru a susţine atât Jocurile Olimpice, cât şi operaţiunile centrelor" de vaccinare în masă, conduse de militari, care şi-au deschis porţile săptămâna aceasta la Tokyo şi Osaka pentru a accelera imunizarea pe teritoriul Japoniei, a spus Kishi, citat de presa japoneză.

Un total de 280 de medici şi asistenţi militari au fost mobilizaţi luni la centrele respective de vaccinare, potrivit ministrului.

Asigurarea de personal şi mijloace sanitare este una dintre marile provocări ale organizatorilor Jocurilor, cu mai puţin de două luni înainte de deschiderea competiţiei, alături de implementarea măsurilor pentru combaterea coronavirusului.

Organizatorii estimează că vor avea nevoie de aproximativ 230 de medici şi 310 infirmieri pe zi pentru a acoperi nevoile participanţilor pe durata Olimpiadei, aşa cum a explicat săptămâna trecută preşedinta Comitetului Tokyo-2020, Seiko Hashimoto, conform căreia s-au asigurat deja aproximativ 80% din aceste cifre.

Atât guvernul japonez, cât şi organizatorii insistă asupra faptului că este posibilă organizarea de Jocuri "sigure" în Japonia, care îşi menţine zonele cele mai populate, inclusiv Tokyo, în stare de urgenţă din cauza celui de-al patrulea val de infectări cu coronavirus.

Japonia este mult în urmă în campania de vaccinare împotriva Covid-19, în comparaţie cu alte ţări dezvoltate. Aproximativ 5% din populaţia sa a primit cel puţin o doză de vaccin de la debutul campaniei de imunizare, la jumătatea lunii februarie, şi puţin peste 2% dintre cetăţenii niponi au făcut şi cea de-a doua doză.

Comitetul Internaţional Olimpic susţine vaccinarea în rândul sportivilor participanţi la JO de la Tokyo şi speră ca peste 80% dintre viitorii ocupanţi ai Satului Olimpic să vină în Japonia deja vaccinaţi.

Ministrul japonez responsabil cu Jocurile Olimpice, Tamayo Marukawa, a declarat marţi că autorităţile nipone vor furniza vaccinuri gratuite pentru aproximativ 20.000 de persoane, sportivi şi alţi participanţi la eveniment.
AGERPRES (AS/autor: Mihai Dragomir, editor: Mihai Ţenea, editor online: Ada Vîlceanu)


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria

5 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina