Oros: Suntem obligaţi să reevaluăm organigrama, dacă vrem să facem performanţă; MADR va funcţiona cu trei secretari de stat
Ministrul Agriculturii, Nechita-Adrian Oros, susţine că instituţia va funcţiona cu trei secretari de stat, faţă de cinci anterior, în prezent fiind ocupate două posturi, un secretar de stat numit recent de premierul Ludovic Orban, în persoana lui Emil Dumitru, şi unul păstrat din fosta structură a ministerului, respectiv Claudiu Sorin Mareş.
Acesta a precizat că persoana care va ocupa viitorul post de secretar de stat va fi în mod sigur un agricultor.
"Un secretar de stat a fost într-adevăr păstrat. Guvernul acesta este foarte minoritar în Parlament. El se ocupă în continuare de Relaţia cu Parlamentul. Eu aş vrea să am patru secretari de stat, nu ştiu câţi o să primesc, pentru că suntem un guvern destul de auster. Anterior, aici au fost cinci secretari de stat şi un subsecretar de stat şi am zis să mergem la jumătate, să avem măcar trei. (...) Am mai multe propuneri pentru acest post vacant, dar nu pot să vă spun nume deocamdată. Vă pot spune că în mod sigur este agricultor. Este suficient că sunt eu veterinar, restul trebuie să fie agricultori", a declarat, pentru AGERPRES, ministrul Agriculturii.
Recent, pe funcţia de secretar general în Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale a fost numit Ionuţ Cătălin Nica.
Oros a mai spus că a găsit în Ministerul Agriculturii multe dintre funcţiile importante din direcţii neocupate sau oamenii veniţi prin delegare, iar această tactică s-a perpetuat luni sau chiar ani de zile.
"În Ministerul Agriculturii sunt destul de multe funcţii de şef, dar foarte multe dintre funcţiile mari nu au fost ocupate. Cred că a fost o tactică să nu fie ocupate, pentru că toate sunt vacante şi toţi sunt delegaţi. Ori a fost o tactică să îi ţii acolo doar pe şase luni şi să le spui tot timpul, dacă nu faci te schimbăm, ori este cealaltă variantă, dar nu vreau să fiu prea dur: erau atât de slabi încât nu puteau să ia niciun un examen aranjat. De ce să ţii un om pe o funcţie aşa importantă, luni de zile sau ani de zile? Vă dau câteva exemple: director general adjunct la Inspecţii, două posturi vacante, Direcţia Îmbunătăţiri funciare şi fond funciar - vacant, Direcţia Generală de Buget-Finanţe - vacant", a subliniat oficialul MADR.
Ministrul a anunţat că până la începutul lunii ianuarie va finaliza evaluarea capacităţii administrative a MADR şi în instituţiile subordonate, pentru a vedea exact unde sunt minusuri de personal şi care sunt zonele în care oamenii "se cam calcă pe picioare".
"Noi suntem într-o evaluare pe care trebuie să o terminăm anul acesta, cel târziu la începutul lui ianuarie, evaluarea capacităţii administrative a structurilor ministerului. Vrem să vedem exact şi în cadrul ministerului şi în instituţiile subordonate, care este capacitatea noastră administrativă, acolo unde sunt minusuri de personal. Din ce îmi povestesc oamenii sunt zone unde se cam calcă pe picioare, sunt zone unde ar mai trebui personal şi zone chiar vitale, dar nu prea atractive, pentru că este multă muncă şi toată lumea se duce spre zona mai soft, ca să zic aşa. Suntem obligaţi dacă vrem să facem performanţă şi să facem tot ce ne-am propus să reevaluăm organigrama, să vedem cum stau oamenii, pentru că au fost foarte multe delegări dintr-o instituţie în alta. Avem oameni care au venit chiar din alte ministere, pentru că plata e mai bună. Încă nu am terminat evaluarea ca să vedem exact câţi oameni avem şi de câţi am avea nevoie, oameni care ştiu să facă lucruri. (...) Vom face o reorganizare pentru că mie mi se pare că sunt mulţi în unele locuri - poate este la prima vedere - iar după că aceea poate mai trebuie să apară altele posturi, dar nu neapărat ca număr ci altfel făcute", a explicat şeful MADR.
Întrebat câţi angajaţi sunt la ora actuală în structurile MADR, Oros a precizat că, în total, pe toate structura agricolă sunt 14.239 de angajaţi, din care 707 sunt în aparatul central. "Ministerul Agriculturii din Franţa are sub 200 de angajaţi, pentru că acolo mediul privat a preluat aproape toată treaba. Noi avem la Agenţia Naţională de Zootehnie - 326, la Agenţia Zonei Montane - 65, APIA are 4.825 de angajaţi, ANPA (Agenţia Naţională de Pescuit şi Acvacultură) - 129, Antigrindină - 75, Agenţia Fitosanitară - 439, OSPA (Oficiul de Studii Pedologice şi Agrochimice) - 352, ANIF - 3.200, AFIR - 1.800, iar aici mie mi se pare că sunt mulţi, dar mulţi şefi, aici după ştiinţa mea tot la 3-4 oameni apare câte un şef. Ei nefiind funcţionari publici şi-au putut crea propriile structuri, după care s-au acreditat. Direcţiile Agricole Judeţene - 1.492 de posturi. Asta e în mare. Aparent pare că sunt foarte mulţi. Dar nu pot spune exact poate mulţi într-o parte şi puţini în altă parte", a adăugat şeful de la Agricultură. AGERPRES