OSCE: Alegerile din Ucraina, 'competitive' şi 'bine organizate'

OSCE: Alegerile din Ucraina, 'competitive' şi 'bine organizate'

Alegerile prezidenţiale care au avut loc duminică în Ucraina au fost 'competitive' şi 'bine organizate', a indicat luni Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE), a cărei misiune a monitorizat în mod independent scrutinul, potrivit dpa şi Unian.

Actorul de comedie Volodmir Zelenski este învingătorul primului scrutin al alegerilor, după numărarea a 80% din sufragii, indică media de stat ucrainene.

'Alegătorii au avut o paletă largă de candidaţi şi s-au prezentat în număr mare la vot', a indicat coordonatorul special al misiunii OSCE, Ikka Kanerva, într-o conferinţă de presă difuzată de televiziunile locale.

OSCE a avut peste 50 de echipe de observatori la alegerile din Ucraina, a declarat şefa delegaţiei germane în Adunarea Parlamentară a OSCE, Doris Barnett. 'Ziua alegerilor a fost bine organizată şi a decurs fără disfuncţionalităţi', a mai spus ea, adăugând că 'adevărata muncă abia urmează, există multe reforme de înfăptuit'.

Alegerile prezidenţiale au avut loc în Ucraina într-o situaţie de securitate complexă, având în vedere că votul nu a putut fi organizat atât în Crimeea anexată de către Rusia, cât şi în zonele controlate de rebelii separatişti în estul Ucrainei, notează OSCE.

Printre alte lacune, OSCE a semnalat presupusa utilizare abuzivă a resurselor administrative şi cumpărarea voturilor.

Ministerul de Interne al Ucrainei a indicat că peste 1.600 de reclamaţii au fost făcute privind încălcări ale legii electorale în timpul alegerilor. Peste 100 de reclamaţii au avut legătură cu activităţi legate de campania ilegală, a precizat ministerul într-un comunicat pe pagina sa de Facebook. Candidaţii nu au voie să mai participe la campanie imediat înainte de alegeri.

Zelenski, un outsider, care nu a exercitat până acum nicio funcţie politică, a câştigat peste 30% din voturile numărate, aproape dublu faţă de cele 16% acumulate de către preşedintele în exerciţiu, Petro Poroşenko.

Fostul premier Iulia Timoşenko s-a clasat pe locul trei cu 13%, a informat agenţia de presă oficială Ukrinform, citând Comisia Electorală Centrală.

'Acesta este doar primul pas spre marea victorie', le-a spus Zelenski susţinătorilor săi duminică seara la Kiev, după publicarea primelor rezultate ale exit poll-urilor.

Întrucât niciunul dintre candidaţi nu a reuşit să obţină majoritatea necesară pentru a câştiga din primul tur, un al doilea tur de scrutin va avea loc peste trei săptămâni, la 21 aprilie. AGERPRES/ (AS-autor: Lilia Traci; editor: Sorin Popescu, editor online: Anda Badea)

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Dăncilă aruncă în aer PSD! Dezvăluiri fără perdea despre „păpușile” din fruntea partidului

2 SURSE Nicuşor Dan l-a dat afară din sala de şedinţe pe gândacul plantat de Firea, directorul economic al ALPAB…

3 Capra se crede crocodil / Olivia Steer îl ceartă pe Mircea Cărtărescu că nu știe să scrie!!! Răspunsul de mare b…

4 Categoria „valori” / 181 de ani de închisoare, în Spania, pentru doi interlopi care în România ar fi luat, prob…

5 „Și la vaccinare unii sunt mai cetățeni ca alții” / Laura Ștefan dezvăluire incredibilă care arată în ce căcat d…