Pakistan: Asasinul unui critic al legii blasfemiei a fost spânzurat

Pakistan: Asasinul unui critic al legii blasfemiei a fost spânzurat

Asasinul unui om politic pakistanez favorabil unei revizuiri a controversatei legi a blasfemiei a fost spânzurat luni dimineață într-o închisoare din Rawalpindi, în apropiere de Islamabad, au anunțat autoritățile pakistaneze, potrivit AFP.

Mumtaz Qadri l-a împușcat în 2011 pe Salman Taseer, guvernator al provinciei Punjab — cea mai populată din țară—, pentru că acesta din urmă și-a exprimat sprijinul pentru Asia Bibi, o creștină acuzată de blasfemie, și s-a declarat favorabil unei revizuiri a legii privind acest subiect, apărată cu înverșunare de cercurile islamiste din țară.

Polițist detașat la protecția lui Salman Taseer, Mumtaz Qadri l-a împușcat cu 28 de gloanțe în centrul Islamabadului, gest pentru care a fost numit "erou" de islamiști și avocați, care de altfel l-au acoperit cu petale de trandafir la prima sa apariție la tribunal.

"Confirm că (Mumtaz) Qadri a fost spânzurat în închisoarea Adialia luni dimineață", a declarat un responsabil cu rang înalt din rândul poliției locale, Sajjid Gondal.

Aproximativ 50 de membri ai forțelor de securitate în ținută de acțiune au fost desfășurați în vecinătatea locuinței lui Qadri, iar ambulanțe staționau în apropiere, a observat un corespondent al agenției France Presse aflat la fața locului.

Accesul la imobilul unde a locuit Qadri a fost filtrat, iar pe clădirile din vecinătate au fost trimiși lunetiști, moscheile din apropiere difuzând anunțul executării criminalului.

Sajjid Gondal a precizat că execuția a avut loc după o ultimă întâlnire, duminică seară, între condamnatul la moarte și membri ai familiei sale și a adăugat că rudele au primit corpul defunctului.

Asasinarea lui Salman Taseer, care a stupefiat o clasă politică deja foarte precaută cu privire la orice controversă implicând islamul — religia de stat a Pakistanului—, i-a atras lui Mumtaz Qadri pedepsa capitală pentru crimă și terorism.

În martie 2015 însă, un tribunal i-a anulat pedeapsa pentru terorism și a amânat pentru un termen neprecizat execuția sa, la acea dată autoritățile limitând execuțiile doar la condamnații pentru terorism. În aceste condiții, afacerea a ajuns în fața celei mai înalte instanțe din țară.

În octombrie, Curtea Supremă a confirmat verdictul de vinovăție și sentința hotărâtă în primă instanță.

În Pakistan, legea asupra blasfemiei prevede până la pedeapsa cu moartea pentru persoanele găsite vinovate de ofensă adusă islamului, ceea ce nu era cazul pentru guvernatorul Salman Taseer. De aceea, extremiștii și mulțimea au linșat persoane suspectate de insulte aduse islamului fără să mai aștepte verdictul justiției.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Noi dezvăluiri despre „gaura neagră” a lui Ciolacu

2 Voi vedeți ce pregătesc americanii? Nici filmele SF n-au mers atât de departe...

3 VIDEO Rareș Bogdan, afacere sub acoperire: a dat un covrig pe două mere

4 „Cea mai detestată femeie din Marea Britanie” cere 200 de dolari invitaților la masa sa de Crăciun

5 Fanii CFR Cluj, atac fără precedent la adresa lui Emil Boc