Pandemia de COVID a produs efecte îngrijorătoare. Ce reprezintă fenomenul "hikkimori" şi cum a apărut problema „8050“

Pandemia de COVID a produs efecte îngrijorătoare. Ce reprezintă fenomenul "hikkimori" şi cum a apărut problema „8050“

Hikikomorii sau „izolaţii“ din Japonia, definiţi de guvern ca fiind persoane care s-au izolat timp de cel puţin şase luni, îngrijorează autoritățile. În țara celor mai dure restricții în pandemie, acest fenomen a crescut alarmant.

Tot mai mulți japonezi se retrag în singurătate FOTO Shutterstock

Abia în octombrie 2022, Japonia şi-a redeschis graniţele pentru străini punând capăt astfel unuia dintre cele mai stricte controale la frontieră din lume, anunță observatornews.ro

Un nou sondaj guvernamental a dat la iveală faptul că aproximativ 1,5 milioane de persoane s-au retras din societate. Unii ies doar pentru cumpărături sau pentru activităţi ocazionale, în timp ce alţii nici măcar nu mai ies din locuințele lor. Aceştia sunt hikikomorii sau "izolaţii" din Japonia, definiţi de guvern ca fiind persoane care s-au izolat timp de cel puţin şase luni.

Expresia nu este una nouă, a fost inventată încă din anii 1980, iar autorităţile şi-au exprimat din ce în ce mai mult îngrijorarea cu privire la această problemă în ultimul deceniu. Pandemia de COVID-19 se pare că a înrăutăţit lucrurile.

Ce i-a determinat să aleagă singurătatea

Un sondaj realizat în noiembrie 2022 de Agenţia guvernamentală pentru copii şi familii a constatat că, dintre cei 12.249 de respondenţi, 2% dintre persoanele cu vârste cuprinse între 15 şi 64 de ani s-au identificat ca hikikomori, înregistrându-se chiar o uşoară creştere în rândul celor cu vârste cuprinse între 15 şi 39 de ani. Aplicând acest procentaj la populaţia totală a Japoniei, se estimează că în ţară există 1,46 milioane de recluziuni sociale, potrivit unui purtător de cuvânt al agenţiei.

Printre motivele invocate de cei care s-au izolat s-au regăsit sarcina, pierderea locului de muncă, boala, pensionarea sau faptul de a nu avea relaţii interpersonale prea strânse. Un motiv principal a fost COVID-19, mai mult de o cincime dintre respondenţi citând pandemia ca factor semnificativ în stilul lor de viaţă retras.

"Din cauza Covid-19, ocaziile de a intra în contact cu alte persoane au scăzut", arată un document separat publicat în februarie de Biblioteca Naţională din Japonia. Astfel, pandemia cel mai probabil a agravat problemele sociale existente, cum ar fi singurătatea, izolarea şi dificultăţile financiare, ducând la o creştere a numărului de sinucideri raportate, precum şi a abuzurilor asupra copiilor şi a abuzurilor domestice.

Experţii au explicat anterior că fenomenul hikikomori provine adesea din probleme psihologice, cum ar fi depresia şi anxietatea, deşi factorii societali joacă şi ei un rol, de pildă normele patriarhale şi cultura muncii exigente din Japonia.

O dublă provocare pentru familiile cu astfel de membri

Pentru familiile cu membri hikikomori, acest lucru reprezintă o dublă provocare, supranumită "problema 8050" - se referă la recluziunea socială a persoanelor de 50 de ani, care depind de părinţii lor de 80 de ani.

În 2018, Ministerul japonez al sănătăţii, muncii şi protecţiei sociale a înfiinţat un organism regional de sprijin pentru hikikomori, pentru a-i ajuta pe cei afectaţi de fenomen.

"Credem că este important să restabilim legăturile cu societatea, oferind în acelaşi timp un sprijin detaliat celor care s-au retras, prin abordarea situaţiilor lor individuale", a declarat Takumi Nemoto, şeful de atunci al ministerului.

El a spus că autorităţile locale şi naţionale au lansat diverse servicii, cum ar fi consultări şi vizite la domiciliu pentru cei afectaţi de hikikomori, sprijin pentru locuinţe pentru persoanele de vârstă mijlocie şi vârstnice şi alte eforturi de sensibilizare a comunităţii pentru "gospodăriile care au dificultăţi în a lansa singure un SOS". Dar aceste eforturi au fost eclipsate de provocările aduse în timpul pandemiei.

Ce măsuri iau autoritățile pentru a preveni sinuciderile

Unele măsuri includ impulsionarea campaniilor de conştientizare publică şi de prevenire a sinuciderilor prin intermediul reţelelor sociale; alocarea mai multor consilieri şcolari şi asistenţi sociali şi continuarea unui serviciu de consultanţă telefonică 24/7 pentru cei cu "legături sociale slabe".

Există, de asemenea, programe destinate familiilor monoparentale, cum ar fi planuri de masă pentru copiii lor, împrumuturi pentru locuinţe şi servicii de planificare pentru cei care trec printr-un divorţ. Cu toate aceste, autoritățile nu sunt convinse că problema va fi rezolvată, din contră se tem că va deveni mai gravă.

"Prin urmare, chiar dacă răspândirea Covid-19 este ţinută sub control în viitor, va fi necesar ca guvernul să se ocupe de problemele de singurătate şi izolare inerente societăţii japoneze", este concluzia studiului.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia

5 Foarte interesante amănunte...