Panică în Italia, cea mai afectată țară din Europa și a patra la nivel mondial! Numărul persoanelor infectate crește de la oră la oră!

Panică în Italia, cea mai afectată țară din Europa și a patra la nivel mondial! Numărul persoanelor infectate crește de la oră la oră!

Este panică în Italia, țară unde trăiește cea mai mare comunitate de români din străinătate și unde numărul îmbolnăvirilor cu noul coronavirus a crescut brusc. Italia este prima țară din Europa care pune orașe întregi sub carantină. S-au închis școli, spitale, tribunale, restaurante, magazine.

  • În nordul Italiei,  două persoane , un bărbat și o femeie, au murit din cauza pneumoniei virale în două regiuni separate, Lombardia și Veneto.
  • Românii din regiunile afectate sunt speriați și unii dintre ei ar vrea să revină în țară. Deocamdată, nu au apărut cazuri de îmbolnăvire printre cetățenii români.
  • Ministerul de Externe de la București a anunțat că a constituit un grup de lucru care este în legătură permanentă cu autoritățile italiene.
  • UPDATE 15:26 Italia are 132 de cazuri de contaminare cu noul coronavirus, a anunțat duminică, într-un nou bilanț, șeful Protecției civile, Angelo Borrelli, scrie AFP. Până acum, în peninsulă au murit doi oameni din cauza pneumoniei virale.

    Potrivit lui Borrelli, aceste cazuri, care includ cele două persoane decedate vineri și sâmbătă, sunt în număr de 89 în Lombardia. 25 în Veneto, nouă în Emilia-Romagna (în jurul orașului Bologna), 6 în Piemont (Torino) la care se adaugă 3 în regiunea Romei (Latium), care sunt însă cazuri unde virusul a fost contactat în afara Italiei.

    Șeful Protecției civile a adăugat că peste 3.000 de teste de detectare a Covid-19 au fost efectuate în ultimele zile și că cel puțin o parte a rezultatelor este așteptată duminică după-amiază.

    Borrelli a subliniat că, pentru moment, serviciile sanitare "nu au reușit să găsească pacientul zero", declanșatorul epidemiei din Italia.

    Drept pentru care "este dificil de prevăzut amploarea răspândirii" epidemiei, iar "unica măsură valabilă de adoptat a fost închiderea teritoriilor" vizate, a adăugat acesta.

ACTUALIZARE DUMINICĂ ORA 13:50 Un nou bilanț arată că sunt 134 de cazuri de îmbolnăviri în Italia. După China (76.940),  Coreea de Sud  (602) și Japonia (146), Italia este a patra cea mai afectată țară din lume de epidemia provocată de virusul nou apărut în Wuhan.

harta cazuri coronavirus italia Unde s-au înregistrat cazuri de infecții cu coronavirus în Italia. Piemont și Lazio câte unul, în Emilia-Romagna sunt 2, iar restul de 130 sunt în Lombardia și Veneto

ACTUALIZARE DUMINICĂ, ORA 12:00 Cazurile de coronavirus din Italia au trecut de 100, mai precis au ajuns la 117.

Cum e respectată carantina?

Corespondentul Digi24 în Italia, Sergiu Balaban,  a mers în localități vizate de măsurile de carantină . La intrare, pustiu, nu erau filtre de poliție sau armată, așa cum au anunțat autoritățile. A putut intra, de exemplu, în orașul Codogno.

codogno intrare localitate virus - sergiu Foto: Sergiu Balaban

În oraș, erau pe străzi autorități, ambulanțe, dar și oameni care ieșiseră cu cățelul la plimbare sau bicicliști. Păreau, totuși, destul de speriați de ceea ce se întâmplă și nu au vrut să vorbească.

În momentul în care jurnalistul s-a apropiat de spital și a vrut să filmeze, a fost abordat imediat de Garda de Finanțe, care l-a escortat până la autostradă, spunându-i că nu are voie să staționeze și că în caz contrar, va fi băgat în carantină. Întrebați de ce nu există filtre la intrarea în oraș, agenții i-au răspuns jurnalistului că „nu e treaba lui”.

codogno intrare localitate - sergiu Foto: Sergiu Balaban

Românii care se întorc din Italia din zonele afectate de coronavirus vor sta 14 zile în carantină

ACTUALIZARE DUMINICĂ, ORA 11:10. Românii care se întorc în țară din Veneto și Lombardia (Italia), unde s-au înregistrat cazuri de coronavirus, vor sta în carantină 14 zile,  anunță Ministerul Sănătății .

ACTUALIZARE DUMINICĂ, ORA 7:00. Cele mai noi statistici anunță că au fost înregistrate 79 de cazuri de îmbolnăviri în total, aproape jumătate dintre acestea fiind depistate în ultimele 24 de ore. Doi pacienți s-au făcut bine, în timp ce 18 sunt în stare gravă sau critică.

În aceste condiții, Italia a devenit țara cea mai afectată de coronavirus din Uniunea Europeană.

În cursul nopții a fost confirmată prezența virusului și în Milano.

Cele mai afectate zone, Lombardia și Veneto. Au fost instituite restricții de circulație

Cele mai afectate zone sunt Lombardia și Veneto. Nu este o epidemie națională, nu sunt cazuri extinse la nivel național. Tocmai pentru a preveni acest lucru, autoritățile se grăbesc să ia măsuri. Încă de vineri seară au fost impuse restricții. Au fost închise școli, restaurante, baruri, birouri publice, nici trenurile nu mai opresc în localitățile restricționate. 

Nu se știu multe despre „pacienții zero” și ultimele indicii par să confirme că există două focare diferite în nordul Italiei. Dar asta vor stabili specialiștii.

O ședință de Guvern pe această temă a avut loc în cursul nopții și au fost adoptate mai multe ordonanțe de urgență, iar cea mai importantă măsură care va fi imediat aplicată este interzicerea circulației - pe scurt, 11 localități intră oficial în carantină, vor exista filtre ale forțelor de ordine și armatei și nimeni nu mai are voie să între sau să iasă de acolo. Așadar, varianta de a se întoarce în România pentru românii care trăiesc în aceste localităti nu mai este valabilă.

Nu sunt cetățeni români printre cei infectați,  a anunțat MAE , dar există comunități importante de români, destul de numeroase în Lombardia și Veneto. Românii trebuie să știe că din motive de prevenție, este bine să asculte sfaturile autorităților italiene.

Unde pot cere ajutor cetățenii români

Ambasada României la Roma a pus la dispoziția românilor numere de telefon la care pot solicită asistență. Astfel, cetățenii români pot solicita asistență consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Roma: +390683523358; +390683523356; +390683523369, +390683523371, +390683523374, +390683523352; +390683523344, Consulatului General al României la Milano: +39 0240098207, +39 0240074018 și Consulatului General al României la Trieste: +39 040 411 652, +39 040 452 8136, +39 040 416 350, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetățenilor Români din Străinătate (CCSCRS) și preluate de către operatorii Call Center, în regim de permanență.

Totodată, cetățenii români care se confruntă cu o situație dificilă, specială, cu caracter de urgență, au la dispoziție și numărul de telefon de permanență al Ambasadei României la Roma: +393451473935, respectiv al oficiilor consulare la Milano: +39 366108 1444 și Trieste: +39 340 8821688.

Autoritățile italiene susțin că în scurt timp virusul va fi izolat și îndeamnă cetățenii la calm.


Sunt bolnavi care n-au fost niciodată în China. Printre ei, doi medici

Doi medici se numără în rândul celor mai recente cazuri confirmate de infectare cu coronavirus în Italia. S-ar putea ca ei să fi intrat în contact cu pacienți purtători de coronavirus fără să fi știut asta.

Un spital din Padova cu 450 de pacienți internați a fost închis pentru controale.

Presa vorbește despre 4.200 de cetățeni din Veneto care vor fi testați, iar regiunile din nordul Italiei se pregătesc să intervină de urgență.

Un aspect care atrage atenția e că sunt bolnavi în Italia care nu au fost niciodată în China și nici nu au intrat în contact cu persoane care au călătorit acolo recent.

Încă de vineri seara au început să fie impuse restricții în 12 localități, dar s-ar putea să fie în curând mai multe. Locuitorii sunt sfătuiți să rămână la domiciliu pentru o perioadă de o săptămână. Au fost închise școli, baruri, au fost anulate evenimente, meciurile de fotbal, carnavalurile din acest weekend, tocmai pentru că nu se știe cum au fost infectați acești oameni.

Guvernul a pus la dispoziția cetățenilor un număr, în caz că au simptome. În niciun caz nu trebuie să meargă la spital, cetățenii cu simptome vor fi preluați direct de acasă și transportați în condiții speciale la spital. Multe localități sunt pur și simplu pustii, tocmai pentru că oamenii respectă aceste sfaturi.

Sunt localități unde există și comunități importante de români și mulți dintre ei aveau de gând să se întoarcă în România cu ocazia sărbătorilor. 

Româncă din Italia: Vrem să plecăm în România, dar suntem conștienți că fără o testare nu putem pleca

Unii români care trăiesc în Peninsulă sunt speriați și vor să revină cât mai rapid acasă. Urmăriți mărturia unei românce, în exclusivitate pentru Digi24.

„De ieri suntem în casă, ieri și astăzi, tot ce știu, știu din presă sau de pe Internet, adevăr sau speculație nu știu ce să vă spun, realitatea nu se știe. Cert e ca trebuie să stăm în casă. Nu am fost obligați, nu este o carantină obligatorie, ni s-a spus că ar fi preferabil și mai bine pentru noi să rămânem în case. Panică, alertă, teamă, e normal, discutam cu soțul că vrem să plecăm în România, suntem conștienți că fără o testare nu putem pleca, vrem să o facem, nu vrem să punem în pericol pe nimeni, familia, apropiații. Dacă sunt simptome trebuie să sunăm la 112, nu avem voie să ne apropiem de spitale, mai ales spitalul din Codogno e înconjurat de ambulanțe, ni s-a spus că nu avem voie în urgență sau spitalul respectiv”. a declarat pentru Digi24 Delia, o româncă stabilită în Italia.


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

3 Bilanțul după trei luni al noului comandant al Forțelor Armate Ucrainene: Armata lui Putin sângerează din greu, dar câștigă încă teren

4 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

5 Prima intoxicare aruncată pe piață de Antena 3, un sondaj realizat de fostul ginere al lui Dan Voiculescu