Papa Francisc numeşte un expert anti-mafia ca judecător-şef la Vatican, în plin scandal de corupţie

Papa Francisc a numit un recunoscut expert italian anti-mafia în funcţia de judecător suprem pe probleme penale al statului Vatican, în contextul unor informaţii privind un nou scandal major de corupţie, relatează DPA.

Giuseppe Pignatone, un magistrat în retragere, a fost numit şeful Tribunalul de Stat din Cetatea Vaticanului, conform unui comunicat transmis joi de biroul de presă al Vaticanului.

Până la începutul acestui an, magistratul în vârstă de 70 de ani a fost procurorul-şef al Romei. În acest rol, el a fost lăudat pentru că a dat în vileag un mare scandal de corupţie, supranumit 'Mafia Capitale'.

La Vatican, Pignatone s-ar putea ocupa în curând de un caz major de corupţie, conform unor media italiene, printre care şi săptămânalul L'Espresso.

Conform unor informaţii apărute în presă, cinci oficiali din Curia Romană, administraţia centrală a Vaticanului, au fost suspendaţi miercuri din funcţie ca parte a unor investigaţii privind tranzacţii financiare ilegale în valoare de milioane de euro.

Directorul serviciului de monitorizare financiară de la Vatican (AIF), Tommaso Di Ruzza. se numără printre cei suspendaţi, alături de monseniorul Mauro Carlino, un fost consilier al cardinalului de rang înalt Angelo Becciu.

Ancheta vizează investiţii în imobiliare de lux din Londra şi folosirea de bani pentru fondul personal de caritate al Papei, au scris L'Espresso şi alte publicaţii.

Vaticanul nu a făcut alte comentarii asupra acestui caz în afara unui comunicat transmis marţi conform căruia procurorii de la Vatican au confiscat documente şi materiale electronice de la birouri ale Curiei şi AIF.

Raidurile sunt parte a unor investigaţii privind "operaţiuni financiare derulate de-a lungul timpului", semnalate în vară de banca Vaticanului, IOR, şi de auditul de la Vatican, se mai arată în comunicat.AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Șerpăria asta este Poliția Română? Amănunte incredibile publicate de o jurnalistă celebră

2 VIDEO Categoria „valori” / Ăla de lângă Bercea Mondial este președintele PSD Olt, cel care i-a luat locul tracto…

3 EXCLUSIV Traian Băsescu NU va candida la Primăria Capitalei!

4 Cum arăta geanta cu 3,8 milioane de dolari cash cu mita primită de Elena Udrea în sediul PDL / Afară, lumea prot…

5 România „valorilor” / Haznalele TV sunt în delir