Papa Francisc, zâmbitor la prima întâlnire cu publicul după şase luni, s-a rugat pentru Liban

Papa Francisc, zâmbitor la prima întâlnire cu publicul după şase luni, s-a rugat pentru Liban

Papa Francisc a susţinut miercuri prima audienţă generală în public din ultimele şase luni, zâmbind şi discutând relaxat cu persoane din mulţime care s-au apropiat să-l salute, relatează Reuters.

Întâlnirea cu publicul, la care papa a anunţat o zi de rugăciune şi de post pentru Liban, s-a desfăşurat în curtea interioară ''Sfântul Damasus'' a Palatului Apostolic din Cetatea Vaticanului.


Foto: (c)FABIO FRUSTACI / EPA


Aproape toate cele circa 500 de persoane prezente la audienţă au purtat măşti şi au stat pe scaune aranjate astfel încât să fie respectată distanţarea fizică.

''După atât de multe luni, ne reluăm întâlnirile faţă în faţă şi nu în faţa ecranelor. Faţă către faţă, ceea ce este frumos'', a spus papa Francisc în debutul audienţei şi în aplauzele celor prezenţi.


Foto: (c)VATICAN MEDIA HANDOUT / EPA


Papa Francisc a fost vizibil bucuros în timp ce a trecut pe lângă cei prezenţi care s-au apropiat, în spatele gardurilor, oprindu-se frecvent să converseze cu ei de la distanţa de unu până la doi metri.

Cea mai recentă întâlnire a papei cu publicul a avut loc în luna martie. După aceea, pandemia de coronavirus l-a determinat să susţină audienţe virtuale, transmise din biblioteca oficială papală prin televiziune sau internet, o experienţă pe care a descris-o drept asemănătoare cu a fi ''închis în cuşcă''.


Foto: (c)FABIO FRUSTACI / EPA


Suveranul pontif a binecuvântat copiii de la distanţă în drumul spre un podium de la care s-a adresat publicului.

Papa Francisc a părut energizat de mulţime - chiar dacă numărul celor prezenţi a fost departe de mulţimile de zeci de mii de persoane care participă în mod obişnuit la audienţele în aer liber organizate în Piaţa Sf. Petru.


Foto: (c)VATICAN MEDIA HANDOUT / EPA


Liderul de la Vatican a sărutat un steag libanez care i-a fost înmânat de preotul Georges Breidi şi şi-a plecat capul pentru a rosti o rugăciune tăcută pentru această ţară, încă zdruncinată după explozia mortală din portul Beirut, de luna trecută, dar şi de escaladarea tensiunilor sectare.

La sfârşitul audienţei, papa l-a invitat pe preot în faţă pentru a ridica steagul, în timp ce a transmis un apel la pace şi dialog în favoarea Libanului.


Foto: (c)FABIO FRUSTACI / EPA


Papa Francisc a anunţat că vineri, 4 septembrie, va fi o zi de rugăciune şi de post pentru Liban şi că îl va trimite la Beirut ca reprezentant al său special în această zi pe cardinalul secretar de Stat Pietro Parolin.

El a invitat de asemenea membrii altor religii să participe.


Foto: (c)FABIO FRUSTACI / EPA


''Libanul nu poate fi abandonat sieşi'', a spus papa, care a rugat politicienii, liderii religioşi şi comunitatea internaţională să se angajeze cu ''sinceritate şi transparenţă'' să reconstruiască ţara.AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Urmează „îngroparea” definitivă a lui Băsescu?

2 VIDEO Priviți, primele imagini cu „dihăniile” americane HIMARS în acțiune în Ucraina!

3 Nu, nu este un desen de bășcălie! Armata belarusă desfășoară în zonele de frontieră tancuri false din lemn!

4 Asta e din ciclul / Judecați voi...

5 ULTIMA ORĂ Disensiuni la vârful Ucrainei? / Zelenski vrea să-l demită pe șeful serviciului de spionaj, Ivan Bakanov, cu care este prieten din copilărie