Papa va sosi în Kazahstan pentru cel de-al VII-lea Congres al liderilor religiilor mondiale și tradiționale

Papa va sosi în Kazahstan pentru cel de-al VII-lea Congres al liderilor religiilor mondiale și tradiționale

Călătoria Suveranului Pontif sa se va desfășura sub deviza „Mesageri ai păcii și unității

Papa Francisc. Foto: Arhiva Adevărul

Papa Francisc pleacă în Kazahstan, unde va participa la cel de-al VII-lea Congres al liderilor religiilor mondiale și tradiționale. Avionul companiei aeriene italiene ITA Airways îl va duce marți pe Pontif împreună cu persoanele însoțitoare, inclusiv peste 70 de jurnaliști, la Nur-Sultan. Acolo sunt planificate întâlniri cu conducerea țării, inclusiv cu președintele Kassym-Jomart Tokayev.

După cum s-a menționat la Vatican, această călătorie este o vizită apostolică cu drepturi depline cu ocazia Congresului Liderilor Religiilor Mondiale și Tradiționale.

Papa Ioan Paul al II-lea a vizitat deja Kazahstanul în 2001, dar participarea actuală a șefului Bisericii Romano-Catolice la congres, care se ține la inițiativa părții kazahe la fiecare trei ani din 2003, este prima din istorie. După cum s-a amintit de către Vatican, de obicei Sfântul Scaun era reprezentat la nivelul cardinalilor. Delegația Vaticanului include acum câțiva cardinali, printre care Leonardo Sandri, prefectul Departamentului (Dicasterul) pentru Bisericile Răsăritene și Kurt Koch, președintele Departamentului (Dicasterul, fostul Consiliu Pontifical) pentru Promovarea Unității Creștinilor.

Dialogul interreligios

Călătoria se desfășoară sub deviza „Mesageri ai păcii și unității”. Mesaul este scris pe un logo stilizat, în kazahă și rusă. Vaticanul a tratat congresul cu atenție și aprobare. Aici ei amintesc că fostul președinte al Kazahstanului, Nursultan Nazarbayev, a împărtășit ideea organizării unui astfel de eveniment cu Ioan Paul al II-lea. Iar faptul că primul congres a avut loc în 2003 a subliniat necesitatea unui dialog între religii după 11 septembrie 2001.

Dialogul interreligios este una dintre temele centrale ale pontificatului actualului șef al Bisericii Romano-Catolice, care a devenit primul Papă care a vizitat Peninsula Arabică. În timpul unei călătorii din 2019 la Abu Dhabi, pontiful a participat la o întâlnire interconfesională majoră organizată de Consiliul Bătrânilor Musulmani. În același timp, șeful Bisericii Romano-Catolice și imamul suprem al celei mai vechi și mai mari universități islamice „Al-Azhar” Sheikh Ahmed at-Tayeb au semnat o declarație comună „Despre fraternitatea umană în numele păcii și al coexistenței pașnice. " Acest document stabilește principiul cooperării între religii în promovarea unei culturi a dialogului și combaterea oricărei forme de extremism. În anii următori, Francis a călătorit în Maroc,

Papa Francisc are programat să se întâlnească cu câțiva lideri religioși, dar cu care exact, nu a fost încă precizat. Întâlnirile vor fi private, a spus Vaticanul. Se știe deja că Patriarhul Kiril al Moscovei și al Întregii Rusii nu va lua parte la lucrările congresului. Anterior, Francisc și-a exprimat dorința, „umană și frățească”, după cum au spus la Vatican, de a se întâlni cu primatul Bisericii Ortodoxe Ruse în marja congresului. Cu toate acestea, reprezentanții RIC au explicat că întâlnirile de acest nivel ar trebui pregătite cu atenție și să aibă un rezultat concret sub forma unui document comun. În general, observatorii consideră că este înțelept să amâne a doua întâlnire a ierarhilor.

Programul lui Francisc include o slujbă catolică, la care se așteaptă, potrivit autorităților locale, până la 3.000 de pelerini. În plus, Papa se va întâlni cu clerul catolic al țării. Pontiful se va opri, ca de obicei în timpul călătoriilor în străinătate, în nunțiatura (ambasada Sfântului Scaun).

Cel de-al VII-lea Congres al Liderilor Religiilor Mondiale și Tradiționale va avea loc la Nur-Sultan în perioada 14-15 septembrie. La lucrările sale se așteaptă să ia parte aproximativ 100 de delegații din 50 de țări.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Ucraina contraatacă și face ravagii pe tronsonul de cale ferată Moscova–Kursk

2 Horoscop vineri, 3 mai 2024. Cei din zodia Berbec fac o schimbare în viață, iar Scorpionii ignoră sfatul partenerului

3 Israelul retrage din serviciu bateriile sale de rachete Patriot. Cum explică experții decizia și ce se poate întâmpla cu ele

4 VIDEO Voi ați văzut ce se întâmplă cu mașinile electrice în Germania?

5 „Bă, voi știți ce mai fac copiii voștri?”