Paralizia ar putea fi tratată prin implanuri de măduva spinării, potrivit unui studiu israelian

Paralizia ar putea fi tratată prin implanuri de măduva spinării, potrivit unui studiu israelian

Cercetători de la Universitatea din Tel Aviv încearcă să trateze paralizia cronică şi să redea mobilitatea persoanelor prin crearea de implanturi de măduva spinării umană, care a fost deja inserată pe animale de laborator cu rezultate bune, fapt ce marchează primul "progres ştiinţific" în acest domeniu, relatează EFE.

Studiul, revizuit de experţi şi publicat de revista ştiinţifică Advanced Science, s-a axat pe elaborarea de ţesuturi funcţionale de măduvă spinală prin materiale şi celule umane care au fost implantate pe animale de laborator cu paralizie cronică, fapt ce a restaurat "capacitatea lor de a merge în 80% dintre teste", informează într-un comunicat Universitatea din Tel Aviv.

"Modelele animale au experimentat o reabilitare rapidă, la capătul căreia au putut merge destul de bine", a declarat Tal Dvir, directorul acestui studiu realizat la Centrul Sagol de Biotehnologie Regenerativă al Universităţii din Tel Aviv.

Potrivit lui, tehnologia utilizată s-a bazat pe "prelevarea unei mici biopsii din ţesutul adipos de pe burta pacientului", unde se află "celule în apropiere de o matrice extracelulară".

Apoi, celulele au fost separate, au fost procesate prin inginerie genetică pentru a fi reprogramate şi transformate în ceva similar "unor celule embrionare stem", capabile să se transforme în orice tip de celulă a corpului.

Din matricea extracelulară s-a produs un "hidrogel personalizat" în care au fost încapsulate celulele stem "într-un proces care imită dezvoltarea embrionară a măduvei spinării" şi care transformă celulele în "implanturi 3D de reţele neuronale cu neuroni motorii".

Aceste implanturi se inserează pe animale de laborator, împărţite între paralizate recent şi cele care au pierdut de mult timp mobilitatea. După implantare, 100% dintre animalele de laborator cu paralizie recentă şi 80% cu paralizie cronică şi-au recuperat capacitatea de a merge, potrivit lui Dvir.

În următoarea etapă, cercetătorii se vor axa pe studii clinice pe subiecţi umani cu paralizie, cărora le vor fi create implanturi de măduva spinării personalizată pentru a putea repara ţesuturile afectate de o leziune.

Provocarea va fi aceea de a realiza acest lucru, fără să "existe riscul de respingere a implantului", astfel încât cei care şi-au pierdut mobilitatea "să se ridice în picioare şi să poată merge din nou". AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 Bilanțul după trei luni al noului comandant al Forțelor Armate Ucrainene: Armata lui Putin sângerează din greu, dar câștigă încă teren

3 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

4 Se întâmplă lucruri? / Se strânge robinetul?

5 Dorel Vișan, premiat de Masonerie pentru prezența la Moscova...