Parchetul ceh renunţă la acuzaţiile penale împotriva premierului Babis

Parchetul ceh renunţă la acuzaţiile penale împotriva premierului Babis

Procurorul general din Praga a suspendat cercetările într-un dosar penal împotriva premierului Andrej Babis, a unor membri ai familiei sale şi altor câteva persoane, a indicat biroul procurorului vineri, potrivit Reuters.

Ancheta privind acuzaţiile de fraudă legate de fondurile europene a reprezentat cea mai mare provocare pentru cariera politică a lui Babis, care a respins orice fel de acuzaţii în acest sens.

Această anchetă a fost principala cauză pentru care unele partide politice au refuzat să coopereze cu mişcarea populistă ANO (aflată la guvernare) a lui Babis. El conduce o coaliţie minoritară împreună cu social-democraţii de centru-stânga şi care trebuie să se bazeze pe voturile Partidului Comunist pentru a obţine majoritatea în parlament.

Dosarul împotriva lui Babis, proprietarul miliardar al grupului Agrofert, specializat în produse chimice, alimentaţie, agricultură şi media, s-a axat pe fonduri europene de 2 milioane de euro acordate cu zece ani în urmă pentru construcţia unui centru de conferinţe în afara Pragăi.

Poliţia a declarat că Babis şi-a transferat firma către soţie şi alte rude, astfel încât să se califice pentru finanţare, destinată întreprinderilor mici.

''Probele adunate au condus la concluzia că Stork's Nest Farm corespundea definiţiei de întreprinderi mici şi mijlocii'', a declarat procurorul Martin Erazim într-un comunicat.

Organismul european de luptă antifraudă OLAF a constatat multiple încălcări ale legislaţiei naţionale şi europene în cadrul acestui proiect. Agrofert a returnat voluntar fondurile. AGERPRES/ (AS-autor: Lilia Traci, editor: Sorin Popescu, editor online: Gabriela Badea) 

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Hai cu dezmembrarea! / O uzină rusă anunță că a trimis un tren cu tancuri de ultimă generație în Ucraina

2 De citit! / Șeful „Grupului Mozart”: „Puțini din armata SUA au experimentat intensitatea cu care luptă ucrainenii”

3 ULTIMA ORĂ Ucraina a doborât în două zile avioane multirol rusești în valoare de peste 130 de milioane de dolari

4 Demiteri și arestări la vârful Armatei Rusiei

5 VIDEO Primele lovituri împotriva tancurilor rusești cu rachetele britanice Brimstone