Parchetul de pe lângâ Tribunal Botoșani: CSM urmează să dispună suspendarea din funcție a prim-procurorului Raluca Stâncescu

Parchetul de pe lângâ Tribunal Botoșani: CSM urmează să dispună suspendarea din funcție a prim-procurorului Raluca Stâncescu

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) va dispune suspendarea din funcție a prim-procurorului Parchetului de pe lângă Tribunalul Botoșani, Raluca Stâncescu, dacă în cazul acesteia va fi adoptată o decizie definitivă de arestare preventivă, se precizează într-un comunicat de presă transmis, marți, AGERPRES, de Parchetul de pe lângă Tribunalul Botoșani.

Potrivit sursei citate, atribuțiile specifice ce revin prim-procurorului Parchetului de pe lângă Tribunalul Botoșani au fost preluate, temporar, în baza unui ordin al prim-procurorului Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Suceava, de către procurorul Domnica Vartolomei Crăciun.

Prim—procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Botoșani, Raluca Stăncescu, a fost arestată preventiv pentru 30 de zile, în baza unui mandat emis, vineri după amiază, de magistrații Curții de Apel Suceava.

Judecătorii au admis propunerea de arestare preventivă înaintată de procurorii Serviciului Teritorial Suceava al Direcției Naționale Anticorupție (DNA), care o acuză pe Stăncescu de șantaj, instigare la favorizarea făptuitorului, instigare la compromiterea intereselor justiției și divulgarea informațiilor secrete de serviciu sau nepublicate.

În același dosar a fost arestat preventiv și un bărbat din Botoșani, Cătălin Stavără, acuzat de șantaj.

Cei doi au contestat măsura preventivă, urmând ca Înalta Curte de Casație și Justiție să se pronunțe definitiv în acest dosar.

Potrivit anchetatorilor, în cursul lunii octombrie 2015, Raluca Stăncescu, împreună cu Cătălin Stavără, folosindu-se de autoritatea conferită de funcția sa — prim procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Botoșani, a exercitat acte de constrângere psihică asupra unei persoane.

Concret, cei doi au încercat să determine persoana respectivă să efectueze demersurile necesare în vederea cedării în mod injust a dreptului de proprietate asupra a două imobile (apartament și garsonieră), situate în municipiul Botoșani, în favoarea unei rude a lui Cătălin Stavără.

"Prin constrângerea psihică exercitată, inculpații Stăncescu Raluca și Stavără Cătălin au urmărit să-i inducă persoanei respective o stare de temere prin aceea că în situația exprimării unui refuz, va suferi repercusiuni specifice răspunderii penale prin demararea unor cercetări față de persoana sa și a membrilor familiei sale, vizând săvârșirea unor pretinse infracțiuni de evaziune fiscală și trafic de persoane", se precizează în comunicatul de presă.

Totodată, în perioada 30 octombrie 2015 — 4 februarie 2016, Raluca Stăncescu, în aceeași calitate, l-a determinat în mod direct pe Constantin Batcă, agent de poliție în cadrul Poliției municipiului Botoșani — Biroul de Investigații Criminale, să tergiverseze cercetările pe care le efectua într-o cauză penală față de Cătălin Stavără, pentru săvârșirea unei infracțiuni de lovire sau alte violențe, în scopul îngreunării cercetărilor penale și favorizării acestuia din urmă.

În același context și în aceeași calitate, la data de 4 februarie 2016, Stăncescu l-a determinat pe Constantin Batcă să-i pună la dispoziție, fără drept, un suport optic ce conținea înregistrări ale unor camere de supraveghere (mijloc de probă în același dosar penal menționat mai sus) în vederea favorizării lui Stavără, lucru pe care agentul de poliție l-a și făcut în cursul aceleiași luni.

În aceeași calitate, la data de 22 iunie 2016, magistratul a divulgat, fără drept, lui Cătălin Stavără date nedestinate publicității, cu caracter confidențial, rezultate din supravegherea tehnică a unei persoane, realizată în contextul instrumentării unui dosar penal.

Prin acest demers au fost afectate atât interesele și activitatea Parchetului de pe lângă Tribunalul Botoșani, ca unitate de parchet pe rolul căreia se afla cauza respectivă, cât și interesele legale ale persoanei respective, ale cărei drepturi și libertăți fundamentale fuseseră restrânse în contextul supravegherii sale tehnice, strict în condițiile prevăzute de lege și autorizate de judecătorul de drepturi și libertăți, mai menționează sursa citată.

AGERPRES / (AS—autor: Cristian Lupașcu, editor: Marius Frățilă, editor online: Simona Aruștei)


Citește și:

populare
astăzi

1 Horoscop luni, 18 martie. O zodie va fi trădată de cineva drag. Peștii vor avea parte de o surpriză

2 VIDEO Aproape interesant...

3 România construiește cea mai mare bază NATO din Europa

4 VIDEO Milionarul cu șase clase, o nouă aroganță

5 Foarte interesante amănunte...