Parchetul din Republica Cehă cere din nou ridicarea imunităţii premierului Babis

Parchetul din Republica Cehă cere din nou ridicarea imunităţii premierului Babis

Procurorul general al Republicii Cehia a cerut din nou miercuri ridicarea imunităţii premierului Andrej Babis, a declarat un purtător de cuvânt, relatează dpa.

Această solicitare a fost necesară întrucât protecţia de urmărire judiciară a fost reînnoită odată cu începutul noii perioade legislative, a explicat oficialul citat.

Babis a pierdut alegerile parlamentare dar va rămâne în funcţie până când noua coaliţie liberală-conservatoare condusă de Petr Fiala din cadrul Partidului democrat civic va forma guvernul.

Babis este investigat pentru alegaţii că a cheltuit aproape 2 milioane de euro (2,3 milioane de dolari) din fonduri UE pentru construcţia unei staţiuni de wellness cunoscută sub numele de "Cuibul de barză", localizată la circa 50 km sud de Praga.

Fondurile erau destinate întreprinderilor mici şi mijlocii.

Babis, care este multimilionar, este fondatorul unui imperiu al afacerilor cu peste 200 de companii individuale. El a negat în mod repetat acuzaţiile împotriva lui şi a subliniat că subvenţiile au fost înapoiate.

La puţin timp înainte de alegeri, publicarea dezvăluirilor aşa-numite "Pandora Papers" l-a pus pe Babis din nou sub presiune.

Potrivit dezvăluirilor, el ar fi cumpărat un castel în Franţa cu ani în urmă folosind mai multe companii ecran. Babis neagă că ar fi comis vreo ilegalitate.

Politicianul în vârstă de 67 de ani este fondatorul partidului populist ANO.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

5 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria