Parchetul General: Sporurile acordate procurorilor reprezintă maxim 30% din indemnizaţia de încadrare

Parchetul General: Sporurile acordate procurorilor reprezintă maxim 30% din indemnizaţia de încadrare

Parchetul General susţine că procurorii beneficiază, conform legii, de trei sporuri: pentru condiţii de muncă grele, vătămătoare sau periculoase, pentru risc şi suprasolicitare neuropsihică şi pentru păstrarea confidenţialităţii, precizând, însă, că aceste sporuri reprezintă maxim 30% din indemnizaţia de încadrare.

"Potrivit art. 4 şi 5 din Anexa V, capitolul VIII din Legea nr. 153/2017, sporurile de care beneficiază procurorii şi personalul auxiliar de specialitate sunt: spor pentru condiţii de muncă grele, vătămătoare sau periculoase de până la 15% din salariul de bază, corespunzător timpului lucrat; spor pentru risc şi suprasolicitare neuropsihică de până la 25% aplicat la salariul de bază; spor pentru păstrarea confidenţialităţii de până la 5% aplicat la salariul de bază", transmite Parchetul General.

Totodată, art. 25 alin. (1) din aceeaşi lege prevede: "Suma sporurilor, compensaţiilor, adaosurilor, primelor, premiilor şi indemnizaţiilor, inclusiv cele pentru hrană şi vacanţă, acordate cumulat pe total buget pentru fiecare ordonator de credite nu poate depăşi 30% din suma salariilor de bază, a soldelor de funcţie/salariilor de funcţie, soldelor de grad/salariilor gradului profesional deţinut, gradaţiilor şi a soldelor de comandă/salariilor de comandă, a indemnizaţiilor de încadrare şi a indemnizaţiilor lunare, după caz".

"În consecinţă, sporurile de maxim 45% prevăzute de Legea 153/2017 nu au fost acordate, cuantumul sporului pentru risc şi suprasolicitare neuropsihică şi al sporului de confidenţialitate, precum şi cuantumul sporului pentru condiţii de muncă grele, vătămătoare sau periculoase, transformate în procente, reprezintă maxim 30% din indemnizaţia de încadrare, pentru procurori, personalul asimilat şi personalul auxiliar de specialitate, fiind menţinute la nivelul valoric din anul 2018 prin reglementări legale succesive. Celelalte categorii de personal (funcţionari publici, personal contractual, personal conex) beneficiază de un singur cuantum pentru condiţii de muncă periculoase, reprezentând maxim 15% din salariul de bază", precizează Parchetul General.

Comunicatul Parchetului General vine după ce ministrul Muncii, Raluca Turcan, a declarat miercuri că există categorii ocupaţionale, în primul rând în sistemul de sănătate şi sistemul de justiţie, care beneficiază de sporuri în cuantum de 85% din salariu.

"Per total cheltuieli salariale în momentul de faţă nivelul sporurilor reprezintă 13%, din analizele noastre, ceea ce nu ar fi neapărat foarte mult, însă sunt categorii ocupaţionale salariale pentru care nivelul sporurilor reprezintă 85%, ceea ce este foarte mult. Rolul nostru ca minister al Muncii este să ne uităm la ce raportare se fac salariile în plată. Aceste sporuri există în primul rând în sistemul de sănătate şi sistemul de justiţie. Acolo sunt aceste sporuri de 85% şi de aceea vă spun că nu putem să le tratăm cu uşurinţă pentru că vorbim de fapt de sporuri care completează veniturile celor din sănătate care acum au fost în prima linie a combaterii pandemiei. Şi pentru asta ne trebuie foarte multă precauţie şi înţelepciune şi să găsim nişte instrumente cu adevărat echitabile care să stimuleze", a declarat Raluca Turcan, la Antena 3. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

5 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria