Acest site folosește cookie-uri. Prin continuarea navigării sunteți de acord cu modul de utilizare a acestor informații. Află detalii aici. De acord

Parchetul va primi de la CNSAS informații din arhiva fostei Securități

Parchetul General și Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS) au încheiat, marți, un protocol de cooperare privind punerea la dispoziția procurorilor a informațiilor din arhiva fostei Securități necesare pentru soluționarea unor dosare.

Potrivit unui comunicat al Parchetului, documentul a fost semnat de procurorul general Augustin Lazăr și președintele CNSAS, Dragoș Petrescu.

În virtutea acestui protocol, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție va putea solicita CNSAS documente și informații provenind din arhiva fostei Securități cu privire la acțiunile represive sistematice, desfășurate prin încălcarea drepturilor fundamentale ale omului și a drepturilor civile de către organele de represiune în timpul regimului comunist, în perioada 6 martie 1945 — 22 decembrie 1989, cu participarea directă a angajaților Securității și Ministerului de Interne, acțiuni îndreptate împotriva cetățenilor români care au săvârșit fapte sau au exprimat opinii considerate ostile statului comunist.

De asemenea, Ministerul Public va avea acces la ordine, directive, norme de lucru interne sau alte documente similare prin care a fost reglementată activitatea Securității Statului și a unor instituții din compunerea Ministerului de Interne sau a aparatului represiv comunist, relevante pentru stabilirea competențelor și responsabilităților care revin participanților la evenimentele din decembrie 1989.

Protocolul de cooperare mai vizează și documentele cu privire la supravegherea informativă a populației, la finele anilor '80, precum și relația cu Securitatea a persoanelor (civili sau gradați) care au participat în mod direct la desfășurarea evenimentelor din decembrie 1989.

Parchetul General arată că necesitatea semnării acestui document este justificată de complexitatea deosebită a cauzelor care formează obiectul dosarelor penale privind încălcarea drepturilor omului în perioada 6 martie 1945 — 22 decembrie 1989 și cele privind faptele săvârșite în timpul Revoluției din decembrie 1989, cauze aflate în curs de soluționare și în care s-a dispus începerea urmăririi penale pentru infracțiuni contra umanității.

În temeiul legii, CNSAS deține și gestionează documente privind modul de organizare și funcționare a Securității și Ministerului de Interne, precum și alte informații relevante pentru finalizarea cercetărilor inițiate de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție în cele două dosare.

AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Timmermans / Kovesi este un procuror excelent. Nu poate exista nicio amnistie pentru politicienii corupți

2 Zegrean / Kovesi va deveni șefa Parchetului European, în martie!

3 CUTREMUR! Procurorul din 10 august rupe tăcerea! Cum se încearcă ANULAREA dosarului REPRESIUNII!

4 ALERTĂ Rareș Bogdan, semnal de ALARMĂ după demisia șefului AEP! Scenariu CUTREMURĂTOR pus la cale de Dragnea ș…

5 BREAKING Președintele Autorității Electorale Permanente, Daniel Barbu, a DEMISIONAT!

recomandări

Te ia DNA: ISU

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Cele mai înduioșătoare poze cu animăluțe pe care le-ai văzut