Părintele Ionuț Mavrichi: PS Corneliu nu va mai putea sluji la altar; statutul său este de monah

Părintele Ionuț Mavrichi: PS Corneliu nu va mai putea sluji la altar; statutul său este de monah

Preasfințitul Corneliu a decis să depună în fața Sfântului Sinod o cerere de retragere din funcția de episcop de Huși, în condițiile în care se consideră în continuare nevinovat, a anunțat, vineri, părintele Ionuț Mavrichi, consilier patriarhal, care a menționat că statutul fostului episcop va fi de monah.

* Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei: Episcopul Hușilor s-a retras

"Sfântul Sinod a luat act și a aprobat această cerere și a hotărât, în același timp, declararea vacantării scaunului de episcop al Hușilor, urmând ca în următoarele 60 de zile, conform prevederilor statutare, să fie ales un nou episcop al Hușilor. (...) Atribuțiile PS Corneliu vor fi preluate de mitropolitul Moldovei, sau, dacă se va decide în Sinodul Mitropolitan, de un episcop care va fi desemnat acolo", a spus Mavrichi.

El a precizat că fostul episcop nu va mai putea candida pentru vreo funcție și nici nu va putea sluji la altar, rămânând, ca monah, în Biserică.

"Din moment ce Preasfințitul Corneliu a depus cererea să se retragă din funcția de episcop nu va mai intra în Consistoriu, ci pur și simplu încetează din acest moment să fie episcop. (...) El va rămâne membru al Bisericii Ortodoxe, a declarat că rămâne sub ascultarea Sfântului Sinod, nu mai este episcop titular, în nici un caz nu slujește. Statutul este de monah", a adăugat Mavrichi.

El a mai spus că "a fost reînnoită chemarea ca toți slujitorii Bisericii să-și înnoiască viața duhovnicească și să respecte disciplina și morala Bisericii". "Același îndemn este, desigur, valabil, deopotrivă pentru clerici și pentru mireni", a spus consilierul patriarhal.

Mavrichi a menționat că "Sfântul Sinod și-a exprimat mâhnirea pentru campaniile agresive de presă care au vizat slujitori ai Bisericii Ortodoxe cu acuzații făcute absolut nefondate în ceea ce-i privește pe alți membri ai Sinodului".

Potrivit Biroului de presă al Patriarhiei Române, "în duh de rugăciune și cu multă responsabilitate pentru pacea și unitatea Bisericii, în zilele de 17 și 18 august, Sfântul Sinod și Sinodul Permanent ale Bisericii Ortodoxe Române s-au întrunit în ședințe de lucru și au aprobat cu unanimitate de voturi o serie de completări și amendamente la Statul de organizare și funcționare a Bisericii Ortodoxe Române și la Regulamentul autorităților canonice disciplinare și al instanțelor de judecată, mai ales privitoare la examinarea acuzațiilor (sesizărilor), cercetarea și judecarea ierarhilor".

"Totuși, s-a constat că parcurgerea tuturor etapelor statutare și regulamentare noi privind desfășurarea unui proces canonic bisericesc poate dura mai multe luni, fapt care ar prelungi foarte mult situația de incertitudine din eparhia Hușilor. În acest context, Preasfințitul Părinte Episcop Corneliu, deși se consideră nevinovat, totuși, pentru pacea și binele Bisericii, a hotărât să se retragă din slujirea de Episcop al Hușilor și să ramână în ascultare deplină față de Sfântul Sinod", se mai arată în comunicatul Biroului de presă al Patriarhiei Române, transmis AGERPRES.

AGERPRES/(A — autor: Daniel Popescu, editor: Mihai Simionescu, editor online: Gabriela Badea)


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

2 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

3 VIDEO București 2024...

4 Așa o fi?

5 Misterioasa decizie a Armatei Chinei...