Parlamentare2020/AEP: Hotărâri care reglementează procesul alegerilor parlamentare - publicate în Monitorul Oficial

Parlamentare2020/AEP: Hotărâri care reglementează procesul alegerilor parlamentare - publicate în Monitorul Oficial

Autoritatea Electorală Permanentă anunţă că au fost publicate în Monitorul Oficial al României, Partea I, trei hotărâri care reglementează diferite situaţii privind alegerile pentru Senat şi Camera Deputaţilor, printre care realizarea monitorizării video a localurilor secţiilor de votare din străinătate, începând cu prima zi a votării şi transparenţa în operaţiunile specifice SIMPV şi SICPV.

Potrivit unui comunicat transmis vineri AGERPRES, Hotărârea nr. 23/2020, aprobată la propunerea Ministerului Afacerilor Externe şi publicată în Monitorul Oficial, se referă la procedura de monitorizare video a localurilor secţiilor de votare din străinătate la alegerile pentru Senat şi Camera Deputaţilor. Monitorizarea video se va realiza continuu, inclusiv pe durata nopţii, începând cu prima zi a votării în străinătate, ora locală 7.00, şi până la încheierea votării, în ziua de duminică, precizează sursa citată.

De asemenea, a fost publicată în Monitorul Oficial Hotărârea nr. 24/2020 prin care au fost stabilite unele măsuri pentru buna organizare a alegerilor pentru Senat şi Camera Deputaţilor din anul 2020, având în vedere necesitatea eficientizării procesului electoral.

Totodată, Hotărârea nr. 25/2020 publicată în Monitorul Oficial prevede Normele metodologice privind organizarea şi funcţionarea Sistemului informatic de centralizare a datelor din procesele-verbale privind consemnarea rezultatelor votării (SICPV), precum şi unele măsuri privind funcţionarea aplicaţiei informatice de repartizare şi atribuire a mandatelor, la alegerile pentru Senat şi Camera Deputaţilor.

Conform sursei citate, această hotărâre urmăreşte creşterea transparenţei în cadrul operaţiunilor specifice SIMPV şi SICPV.

În acest sens, formaţiunile politice care au reprezentanţi în Biroul Electoral Central, precum şi organizaţiile neguvernamentale acreditate să observe alegerile vor putea desemna experţi în tehnologia informaţiei cu drept de vizualizare şi de interogare a duplicatelor bazelor de date ale SIMPV şi ale SICPV, precum şi a jurnalelor maşinilor de pe care funcţionează acestea, pe staţii de lucru care funcţionează la sediul Biroului Electoral Central, asigurate de Serviciul de Telecomunicaţii Speciale, în condiţiile prevăzute de aceeaşi hotărâre.

În cazul SICPV, Departamentul informatizarea proceselor electorale din cadrul AEP va asigura punerea la dispoziţia partidelor politice şi a organizaţiilor cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale care participă la alegeri, precum şi a organizaţiilor neguvernamentale acreditate să observe alegerile a următoarelor: a) migraţii şi seederi pentru crearea, respectiv iniţializarea bazei de date; b) cod sursă aplicaţie client java pentru conectarea perifericelor; c) cod sursă aplicaţie web, precizează AEP, mai arată sursa citată.

În cazul aplicaţiei pentru repartizarea şi atribuirea mandatelor de deputat şi senator, Departamentul informatizarea proceselor electorale din cadrul Autorităţii Electorale Permanente va asigura punerea codului sursă al acesteia la dispoziţia partidelor politice şi a organizaţiilor cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale care participă la alegeri, precum şi a organizaţiilor neguvernamentale acreditate să observe alegerile.

De asemenea, AEP va organiza, în perioada următoare, prezentări ale modalităţii de funcţionare a aplicaţiilor informatice privind centralizarea rezultatelor votării, repartizarea şi atribuirea mandatelor de deputat şi senator, la care vor putea participa experţii în tehnologia informaţiei desemnaţi de formaţiunile politice reprezentate în Biroul Electoral Central, precum şi de organizaţiile neguvernamentale acreditate să observe alegerile, mai precizează sursa citată. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Document secret rusesc obținut de Washington Post

3 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

4 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia

5 Foarte interesante amănunte...