Parlamentarii romani, scrisoare către aleșii din Olanda pentru susținerea aderării la Schengen

Parlamentarii romani, scrisoare către aleșii din Olanda pentru susținerea aderării la Schengen

Grupul Parlamentului de prietenie cu Olanda a transmis o scrisoare către aleșii din Legislativul olandez privind susținerea aderării României la Schengen, cerând o dezbatere inter-parlamentară pentru a-și susține argumentele.

Vizită în România a premierului olandez FOTO Arhivă

Parlamentarii români membri ai Grupului de prietenie cu Olanda au transmis o scrisoare omologilor olandezi, susținând că, „în condițiile în care România îndeplinește, încă din 2011, toate criteriile de aderare la Schengen - securizarea granițelor, a aeroporturilor și porturilor românești -, amânarea nejustificată a acordării dreptului de acces în Schengen prejudiciază atât cetățenii români și companiile românești, cărora le produc pierderi de timp și resurse, cât și fluiditatea circulației mărfurilor pe piața unică europeană”.

Membrii Legislativului român au mai explicat că sunt afectate „inclusiv schimburile comerciale româno-olandeze”, în condițiile în care România este un partener comercial de încredere pentru Olanda”.

„În 2021, valoarea importurilor din Olanda s-a ridicat la aproape 4 miliarde de euro (exporturile românești au avut o valoare de 2,5 miliarde de euro în același an). În plus, Olanda este în topul investitorilor străini în România”, au mai arătat parlamentarii.

România și-a reconfirmat rolul de garant al securității granițelor Schengen

De asemenea, parlamentarii români au mai subliniat și că „în contextul conflictului militar din Ucraina, România joacă un rol important în menținerea stabilității Uniunii, obiectiv la care contribuie pe multiple paliere: economic, social și militar”, iar „țara noastră și-a reconfirmat rolul de garant al securității granițelor spațiului Schengen, printr-o gestionare eficientă a valurilor de refugiați ucraineni.

„În ultimele luni, România și-a exprimat voluntar deschiderea de a primi o delegație de experți europeni pentru actualizarea gradului de conformitate cu standardele aquis-ului Schengen. Concluzia unanimă a acestora a fost că România este în mod clar pe deplin pregătită de aderare”, le-au mai transmis parlamentarii români omologilor din Olanda.

Parlamentarii români cer o debzatere inter-parlamentară cu Olanda

În încheierea scrisorii transmise către Olanda, membrii Grupului de prietenie cu statul „își exprimă disponibilitatea unei întâlniri la nivel inter-parlamentar în care să aibă posibilitatea de a susține argumentele în favoarea accesului României la Schengen”.

Olanda continuă opoziția privind aderarea României la Schengen

Aflat într-o vizită de lucru în România, premierul Olandei, Mark Rutte, a susținut că România trebuie să parcurgă toţi paşii pentru aderarea la spaţiul Schengen, menţionând în acest sens necesitatea ridicării Mecanismului de Cooperate şi Verificare şi statul de drept. Olandezul a afirmat că „Olanda nu este, în principiu, împotrivă, însă a punctat că „e foarte important ca toată informația să fie pe masă”.

Ulterior, Parlamentul olandez a adoptat o rezoluţie care stipulează că Olanda nu ar trebui să voteze pentru aderarea României şi a Bulgariei la spaţiul Schengen, fapt ce a declanșat lansarea unor afirmații în contradictoriu de către liderii români.

Premierul României a declarat că adoptarea rezoluției nu este una îngrijorătoare și a anunțat că ministrul Lucian Bode l-a invitat pe ministrul Afacerilor Interne din Olanda în România pentru a face verificări în ceea ce privește îndeplinirea condițiilor tehnice pentru aderare.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Prima intoxicare aruncată pe piață de Antena 3, un sondaj realizat de fostul ginere al lui Dan Voiculescu

4 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…