Parlamentarii turci susținători ai lui Erdogan au părăsit Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei

Parlamentarii turci susținători ai lui Erdogan au părăsit Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei

Cei 11 parlamentari turci ai Partidului Justiție și Dezvoltare (AKP), din care provine președintele Recep Tayyip Erdogan, și ai unei formațiuni naționaliste turce, au anunțat miercuri că părăsesc Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE) 'până la noi ordine', transmite agenția EFE.

Parlamentarii turci au notificat această decizie președintelui Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, Pedro Agramunt, după ce acest organism a plasat marți Turcia pe o listă de monitorizare în urma degradării situației respectării drepturilor omului în această țară.

În rezoluția APCE se solicită autorităților de la Ankara să abroge starea de urgență decretată după puciul eșuat de anul trecut, să renunțe la epurările politice și să elibereze ziariștii și parlamentarii încarcerați, iar acestora din urmă să le redea și imunitatea parlamentară.

În urma retragerii parlamentarilor turci din partidele care-l susțin pe Erdogan, în APCE din partea Turciei vor mai rămâne doar cei șase parlamentari membri ai partidelor de opoziție, respectiv Partidul Republican al Poporului (CHP) și formațiunea prokurdă HDP.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Foarte interesante amănunte...

5 Eduard Hellvig, atac dur la medicul Cîrstoiu: „Când spectacolul începe să fie fluierat, își iau trusa de machiaj și își văd de drum”