Parlamentul bulgar a respins veto-ul prezidenţial la achiziţionarea a opt avioane de vânătoare F-16 din Statele Unite

Parlamentul bulgar a respins veto-ul prezidenţial la achiziţionarea a opt avioane de vânătoare F-16 din Statele Unite

Parlamentul bulgar a respins vineri veto-ul exprimat de preşedintele ţării, Rumen Radev, la achiziţionarea a opt avioane de luptă F-16 din Statele Unite în valoare de 1,256 milioane de euro (1,256 milioane de dolari), cea mai mare achiziţie militară a Bulgariei de la sfârşitul dictaturii comuniste din 1989, informează EFE.

Propunerea de respingere a veto-ului prezidenţial a fost susţinută de 128 dintre cei 204 de deputaţi prezenţi.

Achiziţionarea avioanelor a fost aprobată vinerea trecută de majoritatea parlamentară formată din partidul GERB şi alianţa naţionalistă "Patrioţii Uniţi", parteneri de coaliţie la guvernare.

Preşedintele s-a opus imediat prin veto, spunând că, deşi achiziţia este necesară pentru modernizarea forţelor aeriene învechite din această ţară cea mai săracă din UE, operaţiunea nu ar trebui să se facă în detrimentul intereselor cetăţenilor.

Radev, un fost militar şi considerat pro-rus, consideră că detaliile operaţiunii nu au fost făcute publice şi că achiziţia a fost aprobată foarte rapid, fără explicaţii cu privire la depăşirea costurilor legate de întreţinere şi instruire.

În plus, acesta susţine că avioanele sunt achiziţionate cu un pachet limitat de armament, echipamente şi instruire a piloţilor, ceea ce înseamnă că nu pot fi utilizate la capacitate maximă.

Radev a propus în trecut achiziţionarea de aparate Grippen din Suedia, o operaţiune care, potrivit experţilor din cadrul Ministerului Apărării contactaţi de Efe, este mai bine văzută de Rusia.

Datorită costului ridicat al avioanelor americane F-16V, care vor fi livrate între 2023 şi 2024, guvernul a fost nevoit să actualizeze bugetul pentru anul 2019 şi să crească deficitul de la nivelul actual de la 0,5 la 2,1%.

Teoretic, preşedintele se poate opune prin veto unei astfel de schimbări bugetare şi chiar poate cere Curţii Constituţionale să analizeze legalitatea acesteia.

Odată cu această achiziţie, Bulgaria, membră a NATO din 2004, doreşte să-şi modernizeze aviaţia şi să nu se mai bazeze pe echipamentele militare dobândite la vremea respectivă din fosta Uniune Sovietică, care au devenit inutilizabile de-a lungul anilor.AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Informații de ultima oră: AUR face ravagii în electoratul PSD din București, Moldova și Oltenia!

2 FOTO Ea este „marmota” care i-a sucit mințile lui Țiriac. La 81 de ani, boșorogul trăiește o poveste de dragos…

3 Fraților, nevasta ăstuia s-a supărat că i-a luat doar un apartament de 200.000 de euro pe Faleză, la Constanța…

4 Istoricul Marius Oprea / Nu sunt doar „pioneri” şi „utecişti”, cine votează USR-PLUS, îi votează, de fapt, pe m…

5 Era SF / Anunţul care poate schimba regulile evoluţiei societăţii umane: China va avea un „program de modificare…