Parlamentul din Hong Kong a aprobat un proiect de lege controversat care criminalizează ofensa la imnul chinez

Parlamentul din Hong Kong a aprobat un proiect de lege controversat care criminalizează ofensa la imnul chinez

Parlamentul din Hong Kong a aprobat joi un proiect de lege controversat care urmăreşte criminalizarea oricărei ofense la adresa imnului chinez şi care este perceput de către opoziţia prodemocraţie drept o nouă măsură a Beijingului de a înăspri controlul asupra regiunii sale semiautonome, relatează AFP.

Aleşii Consiliului Legislativ (LegCo) au adoptat textul în a doua lectură cu 41 de voturi pentru şi unul împotrivă. Opoziţia a decis să boicoteze aceste vot, care era câştigat în avans de către majoritate.

Analizarea acestui proiect de lege survine într-un context general de tensiuni puternice de un an în fosta colonie britanică şi la o dată simbolică, deoarece numeroşi hongkonghezi marchează joi 31 de ani de la reprimarea sângeroasă din Piaţa Tiananmen.

Beijingul este de mai mulţi ani deranjat de strigătele şi fluierăturile care însoţesc deseori 'Marşul voluntarilor', imnul chinez, în special pe stadioanele de fotbal unde joacă selecţionata Hong Kong-ului, într-un context de amplificare a unui curent separatist în fosta colonia britanică.

Noua lege, care mai trebuie promulgată de şefa executivului Carrie Lam, o simplă formalitate, prevede până la trei ani de închisoare pentru oricine aduce ofensă imnului chinez.

Tabăra prodemocraţie vede în acest proiect o nouă armă în încercarea de a reduce la tăcere disidenţa, iar examinarea legii a dus la ciocniri violente în legislativ între aleşi rivali.AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Ea i-a „spart mațele” lui Bendeac!

2 Așa arată sfidarea României...

3 „Din peste 850 de milioane de dolari, în 1990 când a fost lichidată ICE Dunărea s-au găsit 20 de dolari”

4 Priviți ce urgie e în Marea Britanie! Meteorologi: Condițiile sunt "terifiante"

5 România are 18 miliardari, cu 7 mai mulți decât anul trecut