Parlamentul European discută miercuri în plen modificările la legile justiţiei din România

Parlamentul European discută miercuri în plen modificările la legile justiţiei din România

Trimisul special al AGERPRES, Ionuţ Mareş, transmite: Parlamentul European, reunit în sesiune plenară la Strasbourg, va discuta miercuri după-amiază modificările la legile justiţiei din România, în prezenţa ministrului Justiţiei, Tudorel Toader.

Dezbaterea, intitulată 'Ameninţări la adresa statului de drept provocate de reforma sistemului judiciar din România', a fost cerută de Grupul Verzilor/Alianţa Liberă Europeană din Parlamentul European.

Într-o conferinţă de presă susţinută marţi în Parlamentul European la Strasbourg, copreşedintele Grupului Verzilor/Alianţa Liberă Europeană din PE, eurodeputatul belgian Philippe Lamberts, a declarat că grupul politic pe care îl reprezintă este profund îngrijorat de situaţia din România în privinţa justiţiei, acesta fiind motivul pentru care a solicitat organizarea dezbaterii.

"Suntem îngrijoraţi în mod legitim când vedem că jucători-cheie din clasa politică şi o parte substanţială din clasa politică (din România - n.r.) sunt implicaţi în scandaluri legate de trafic de influenţă şi corupţie", a spus Lamberts, răspunzând unei întrebări a jurnaliştilor români.

"Am văzut sute de mii de români care au demonstrat în stradă. Nu cred că au făcut acest lucru datorită faptului că vremea era frumoasă şi au vrut să iasă la aer", a mai afirmat eurodeputatul. "Văd un guvern care încearcă să se asigure că politicienii scapă fără probleme din ceea ce ei numesc cazuri de corupţie minore. Nu sunt lucruri care să ne facă fericiţi. Prin urmare, suntem profund îngrijoraţi", a adăugat el.

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, se află de asemenea de luni la Strasbourg, pentru a discuta cu oficiali ai Comisiei Europene şi cu reprezentanţi ai grupurilor politice din legislativul comunitar despre modificările aduse legilor justiţiei.

El s-a întâlnit marţi cu prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, precum şi cu copreşedinţii Grupului Conservatorilor şi Reformiştilor Europeni şi cu Grupul Alianţei Progresiste a Socialiştilor şi Democraţilor (S&D), urmând ca întrevederile să continue în prima parte a zilei de miercuri.

Într-o declaraţie acordată marţi seară jurnaliştilor români prezenţi la Strasbourg, ministrul Justiţiei s-a declarat 'onorat' şi a spus că l-a 'bucurat' faptul că oficialii europeni cu care s-a întâlnit "au acordat atenţie explicaţiilor, spuselor mele, ceea ce cred că este bine, ceea ce cred că poate fi de natură să ducă la mai buna înţelegere a modificărilor".

Întrebat dacă are senzaţia că există dezinformări la nivel european legate de situaţia din România, Tudorel Toader s-a declarat 'convins' că există astfel de dezinformări.

"N-am senzaţia, am convingerea. Nu ştiu din ce provine (această convingere - n.r.), dar cu siguranţă - din moment ce mai mulţi discută aceeaşi problemă, şi înţelegerea, percepţia (...) e diferită - e ceva. Din necunoaştere sau din dezinformare, poate şi din alte considerente", a spus Toader.

La dezbaterea de miercuri din plenul PE vor lua cuvântul reprezentanţi ai Comisiei Europene şi ai preşedinţiei bulgare a Consiliului UE, precum şi eurodeputaţi reprezentând diferitele grupuri politice din Parlamentul European.AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Jenante imagini! / Loredana, dezmăț la restaurant cu „morcovul” italian

2 „Stă ca disperata agățată de Bodi prin cluburi”

3 Adevăr, intoxicare? / Armele furnizate de către Occident nu vor ajuta Ucraina într-un eventual conflict cu Rusia

4 Încă un mesaj pro-Rusia de la vârful Germaniei!

5 Dar dacă George Simion o fi având și el aceeași misiune ca ăsta?