Parlamentul European încearcă să şantajeze Budapesta în legătură cu politicile sale privind migraţia, acuză Viktor Orban

Parlamentul European încearcă să şantajeze Budapesta în legătură cu politicile sale privind migraţia, acuză Viktor Orban

Premierul ungar Viktor Orban a acuzat marţi Parlamentul European (PE) că încearcă să "şantajeze" Budapesta în legătură cu politicile sale privind migraţia, într-un discurs rostit în faţa eurodeputaţilor cu o zi înainte ca aceştia să supună la vot un raport care critică situaţia statului de drept în Ungaria, relatează dpa şi MTI.

"Trebuie să resping ameninţările, şantajul, defăimarea de către forţele care îi susţin pe migranţi", a afirmat Orban, potrivit căruia "Ungaria va fi condamnată pentru că poporul ungar a decis că această ţară nu va fi o ţară de migranţi".

Deputaţii europeni urmează să supună la vot miercuri un raport care critică situaţia statului de drept în Ungaria, pregătit de Comisia pentru libertăţi civile a PE (LIBE). Raportul elaborat de eurodeputata Judith Sargentini, din partea Verzilor, constată ''un risc clar de încălcare gravă de către Ungaria a valorilor Uniunii Europene" şi cere activarea procedurii articolului 7, prin care poate fi suspendat dreptul de vot al unui stat în Consiliu.

Raportul "insultă Ungaria şi insultă onoarea naţiunii ungare", a subliniat Viktor Orban în discursul său. "Spuneţi nici mai mult nici mai puţin decât că poporul ungar nu poate decide singur ce este în propriul interes. Credeţi că ştiţi mai bine ce vrea poporul ungar", a acuzat Orban, explicând că deciziile Ungariei sunt luate de alegători, la alegerile legislative.

Mai mult, a denunţat premierul ungar, raportul Sargentini foloseşte standarde duble, constituie un "abuz de putere" şi modul de aprobare a acestuia încalcă tratatul de bază al UE.

El a recunoscut că Budapesta are vederi "radical" diferite faţă de migraţie, dând însă asigurări că guvernul său nu ar "merge niciodată atât de departe încât să-i reducă la tăcere pe cei care nu sunt de acord".

"Veţi condamna nu un guvern, ci o ţară şi un popor. Veţi condamna acea Ungarie care a apărat cu sângele ei Europa şi s-a revoltat împotriva Uniunii Sovietice. (...) Iar acum cei care critică Ungaria sunt tocmai cei care au primit democraţia moştenire", a remarcat Orban.

"Ungaria nu va ceda în faţa şantajului", a insistat premierul ungar, ci "îşi va apăra graniţele şi valorile europene ale democraţiei". "Chiar şi de dumneavoastră, dacă va fi necesar", a menţionat Viktor Orban în faţa eurodeputaţilor.

El a amintit în acest context de alegerile europarlamentare din mai anul viitor, pentru care "ungurii sunt pregătiţi" şi la care "oamenii îşi vor spune în sfârşit cuvântul cu privire la viitorul Europei". AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Foarte interesante amănunte...

5 Eduard Hellvig, atac dur la medicul Cîrstoiu: „Când spectacolul începe să fie fluierat, își iau trusa de machiaj și își văd de drum”