Partidul Comunist Chinez, noi amendamente la doctrină: Se insista asupra opoziţiei faţă de independenţa Taiwanului

Partidul Comunist Chinez, noi amendamente la doctrină: Se insista asupra opoziţiei faţă de independenţa Taiwanului

Partidul Comunist Chinez (PCC) a adoptat sâmbătă o serie de amendamente la doctrina sa pentru a sublinia ,,rolul central" al lui Xi Jinping şi a insista asupra opoziţiei Beijingului faţă de orice plan de independenţă al Taiwanului, relatează AFP.

Partidul Comunist Chinez a adoptat o serie de amendamente la doctrina sa, Foto: AFP

Conform sursei citate, doctrina PCC reafirmă ,,rolul central al tovarăşului Xi Jinping în cadrul Comitetului central al Partidului şi al partidului în întregul său".

Cei 97 de milioane de membri ai partidului vor trebui ,,să atingă cu toţii un nivel ridicat de înţelegere" a rolului esenţial al secretarului general şi să-l apere, potrivit rezoluţiei adoptate în unanimitate în ultima zi a congresului, informează Agerpres.

Chiar dacă preşedintele de 69 a fost deja catalogat drept ,,nucleul dur" al partidului în doctrina din 2017, versiunea amendată sâmbătă conţine o referire mai lungă la Xi Jinping şi în termeni chiar mai respectuoşi.

Acest lucru ar putea indica o întărire a puterii lui Xi Jinping la vârful partidului şi deci a ţării, comentează France Presse.

În 2017, doctrina PCC a integrat o referire la ,,Gândirea lui Xi Jinping asupra socialismului cu caracteristici chinezeşti pentru o nouă eră" , o menţiune adaugată apoi la Constituţie în 2018.

Numeroşi analişti se aşteptau ca această formulă să fie scurtată la ,,gândirea lui Xi Jinping", ceea ce potrivit cabinetului specializat Trivium China i-ar fi ridicat ,,statutul şi ideologia la acelaşi nivel cu cele ale lui Mao Tze-Dun", fondatorul regimului (1949-76).

În cele din urmă, rezoluţia de sâmbătă păstrează formula neschimbată, dar insistă asupra importanţei ,,marxismului Chinei contemporane", întrucât acesta ,,încarnează cel mai bine cultura şi etica chineze ale acestei epoci".

Avertisment faţă de independenţa Taiwanului

Subiectul apare pentru prima dată în doctrina partidului fără nicio ambiguitate: refuzul oricărui plan de independenţă al Taiwanului, pe care Beijingul îl consideră parte integrantă a teritoriului său.

Congresul ,,acceptă să introducă în carta partidului declaraţii privind (...) opoziţia hotărâtă şi descurajarea separatiştilor care încearcă să obţină independenţa Taiwanului", menţionează rezoluţia.

Doctrina actuală menţiona doar că partidul ,,va depune eforturi în mod continuu pentru întărirea unităţii întregului popor chinez, între care compatrioţii (...) din Taiwan", în cadrul eforturilor pentru a ajunge la ,,reunificarea patriei mamă".

Guvernul chinez îşi reafirmă cu regularitate intenţia de a reunifica Taiwanul cu restul ţării, precizând că privilegiază calea paşnică dar fără a renunţa la forţă în caz că se va dovedi necesară.

Tensiunile în jurul acestei chestiuni au fost realimentate în această vară de vizita în Taiwan a numărului trei din SUA, Nancy Pelosi. Beijingul a replicat lansând manevre militare masive în jurul insulei.

În cadrul discursului său de deschidere a Congresului, Xi Jinping a afirmat că China nu va renunţa ,,niciodată" la posibilitatea de a utiliza forţa pentru a recupera Taiwanul.

Sursa: adevarul.ro

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Jurnalistul Pro TV, reținut pentru 24 de ore / Marius Buga este acuzat de o faptă oribilă

2 Greu de digerat / S-a aflat cum l-au prins polițiștii pe jurnalistul Pro TV Marius Buga

3 Jurnalistul Pro TV Marius Buga a fost arestat pentru 30 de zile / Detalii greu de digerat din dosarul de act sexual

4 Foarte interesante amănunte...

5 Ce coace Ungaria? / Președintele Iohannis, atacat într-un ziar de casă al lui Viktor Orban