Patinaj artistic: Fostul antrenor francez Gilles Beyer, inculpat pentru "agresiuni sexuale" şi "hărţuiri sexuale"

Patinaj artistic: Fostul antrenor francez Gilles Beyer, inculpat pentru "agresiuni sexuale" şi "hărţuiri sexuale"

Fostul antrenor Gilles Beyer a fost inculpat vineri pentru "agresiuni sexuale" şi "hărţuire sexuală" şi plasat sub control judiciar, la un an după declanşarea unui răsunător scandal în lumea patinajului artistic din Franţa, transmite AFP.

În cartea sa "Un si long silence" ("O tăcere atât de lungă"), apărută la începutul anului trecut, fosta patinatoare Sarah Abitbol, multiplă medaliată, l-a acuzat pe fostul său antrenor de violuri şi agresiuni sexuale repetate, comise la începutul anilor 90, când ea avea între 15 şi 17 ani. Abitbol nu a depus însă plângere, ţinând cont că faptele au fost prescrise.

 


Foto: (c) FABRICE COFFRRINI / EPA

 

Într-o declaraţie scrisă trimisă AFP, Beyer a recunoscut "relaţii intime" şi "nepotrivite" cu Abitbol, cerându-i "scuze" acesteia.

 

Foto: (c) FABRICE COFFRRINI / EPA

 

După aceste dezvăluiri, parchetul din Paris a deschis la începutul lui februarie o anchetă preliminară pentru "violuri şi agresiuni sexuale asupra unor minore comise de o persoană având autoritate", vizând mai ales să verifice existenţa altor victime potenţiale.

Acest lucru se întâmplă deoarece mai multe foste sau actuale patinatoare, ca Helene Godard, Laure Detante sau Najma Mahamoud, campioana Franţei la junioare în 2014, l-au acuzat şi ele pe Beyer în presă.

Beyer a fost reţinut de miercuri dimineaţă până vineri dimineaţă, înainte de a fi inculpat de un judecător de instrucţie pentru "agresiuni sexuale comise de o persoană având autoritate şi hărţuire sexuală comisă de o persoană având autoritate", el fiind apoi plasat sub control judiciar.

Contactat vineri, avocatul său, Thibault de Montbrial, nu a dorit să reacţioneze.

O sursă apropiată de dosar a indicat pentru AFP că acuzaţiile mai multor femei, minore în momentul când ar fi fost săvârşite faptele, s-au prescris, în această situaţie fiind şi cele formulate de Abitbol.

Potrivit aceleiaşi surse, doar acuzaţiile mai recente, aduse de şase femei majore în momentul în care ar fi avut loc faptele, pot face obiectul unor urmăriri. Trei dintre ele îl acuză pe fostul antrenor de agresiune sexuală.

Pe 8 februarie anul trecut, preşedintele Federaţiei franceze a sporturilor pe gheaţă (FFSG), Didier Gailhaguet, a demisionat, în plin scandal al violenţelor sexuale.

După ce şi-a prezentat demisia, Gailhaguet a denunţat "dictatura ministerială şi mai ales ameninţarea ruşinoasă a retragerii recunoaşterii" federaţiei, ameninţare formulată de ministrul Sportului, Roxana Mărăcineanu, care i-a cerut luni demisia. AGERPRES (AS/autor: Mircea Lazaroniu; editor: Adrian Drăguţ, editor online: Ady Ivaşcu)

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Nu arată rău nici ea! / Reacția englezoaicei părăsite pentru o ucraineancă refugiată

2 Imagini care dau fiori soldaților ruși

3 De citit! / Replica unui grup de economiști ucraineni la afirmațiile lui Noam Chomsky despre războiul dintre Rusia și Ucraina

4 VIDEO Priviți, rușii aveau doar 10 bucăți, acum au mai rămas 9....

5 Interesante amănunte...