Patinaj viteză: Olandezul Kjeld Nuis a depăşit bariera de 100 km/h pe gheaţă naturală

Patinaj viteză: Olandezul Kjeld Nuis a depăşit bariera de 100 km/h pe gheaţă naturală

Patinatorul olandez Kjeld Nuis, triplu campion olimpic, a devenit prima persoană care a spart bariera vitezei de 100 km/h pe o pistă naturală de gheaţă în Norvegia, doborându-şi cu 10 km/h recordul stabilit în urmă cu patru ani în Suedia, transmite DPA.

Nuis, triplu campion olimpic la PyeongChang (1.000 şi 1.500 m) şi la Beijing (1.500 m), a fost cronometrat cu viteza de 103 km/h la Tynset (Norvegia), depăşind recordul său anterior din urmă cu patru ani cu 10 km/h.

Pe un inel natural de gheaţă, cu lungimea de 3 km, pe Lacul Savalen, Nuis a patinat în urma unui scut special instalat pe o maşină din Raliul Dakar, pentru a reduce rezistenţa vântului şi care i-a permis stabilirea noului record.

''Bariera de 100 km/h m-a tot măcinat. Sunt într-o formă grozavă aşa că trebuia să patinez cu peste 100 km/h. Am zburat literalmente peste gheaţă. Fiecare denivelare era resimţită ca un prag. Un patinaj atât de rapid este o provocare tehnică şi necesită precizie. Mai mult, am patinat mai mult de doi kilometri în fiecare încercare, ceea ce nu fac niciodată în competiţie. Aşa că tactica de azi a fost să patinez cât mai mult în spatele ecranului protector, ca să am suficientă energie să accelerez de la 92 la peste 100 km/h. A fost greu pentru corpul meu. Aceasta este viteza maximă care este posibilă pe patine'', a declarat Nuis.

Pilotul maşinii cu ecranul de protecţie a fost americanul Seth Quintero, care a câştigat 12 etape la categoria Light Prototype în Raliul Dakar 2022. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Nu le zice rău Ciucă...

4 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

5 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”