Patriarhul Daniel oficiază, vineri, slujba de sfințire cea mare a apei în Dealul Patriarhiei

Patriarhul Daniel oficiază, vineri, slujba de sfințire cea mare a apei în Dealul Patriarhiei

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române (BOR), Daniel, va oficia vineri, la sărbătoarea Botezului Domnului, slujba de sfințire cea mare a apei, în fața reședinței patriarhale.

"Ca în fiecare an, în curtea Catedralei patriarhale a fost înălțată o cruce din cetină de brad, împodobită cu flori și busuioc. De asemenea, au fost pregătite peste 20 de vase cu o capacitate de aproximativ 12.000 de litri de apă de la izvorul din Grădina Maicii Domnului de pe Dealul Patriarhiei", informează Biroul de presă al Patriarhiei Române într-un un comunicat transmis AGERPRES.

După sfințire, apa va fi oferită credincioșilor prezenți la Catedrala patriarhală.

Credincioșii ortodocși și greco-catolici sărbătoresc, vineri, Boboteaza, care marchează ultima zi din ciclul sărbătorilor de iarnă, dedicată purificării mediului înconjurător, în special sfințirii apelor.

În credința ortodoxă, sărbătoarea amintește de Botezul Domnului în apa Iordanului la vârsta de 30 de ani, înainte de a păși în viața publică. Potrivit tradiției, la Bobotează se săvârșește slujba de sfințire a apelor — Agheasma Mare, care are semnificația simbolică de act de regenerare cosmică.

Apa sfințită de Bobotează se ia dimineața, pe nemâncate, până la Odovania praznicului Botezului Domnului din data de 14 ianuarie, apoi Agheasma Mare se păstrează în case și se ia în afara acestor zile doar cu acordul preotului duhovnic.

Sărbătoarea Botezului Domnului precede ziua în care în Biserica Ortodoxă este pomenit Soborul Sfântului Ioan Botezătorul și Înaintemergătorul Domnului.

AGERPRES (editor online: Anda Badea)


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria

5 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina