Patroni din Franța, condamnați după ce au exploatat mai mulți muncitori români! Despăgubiri de peste 4,6 milioane de euro

Patroni din Franța, condamnați după ce au exploatat mai mulți muncitori români! Despăgubiri de peste 4,6 milioane de euro

Proprietarul unei firme de construcții din Franța a fost condamnat recent de Tribunalul din Bordeaux la 5 ani de închisoare pentru exploatarea mai multor muncitori români. Alți 17 patroni au fost trimiși după gratii pentru escrocarea a 100 de persoane cărora le promiteau salarii mari.

Patroni din Franța condamnați pentru exploatarea prin muncă a mai multor români FOTO Shutterstock

Pe lângă condamnările cu executare, instanța a dispus despăgubiri acordate Urssaf (n.r. - Uniunea pentru colectarea contribuțiilor la asigurările sociale și a alocațiilor familiale), în valoare de peste 4,6 milioane de euro.

Afacerea ilegală s-a derulat în perioada 2011-2016, iar victimele au fost muncitori din România și din Polonia, relatează stiridiaspora.ro

Până în prezent, 17 inculpați s-au prezentat în fața instanței. Unii dintre ei s-au aflat în detenție la demararea anchetei din toamna lui 2016. Toți au fost condamnați chiar dacă instanța a acordat achitări parțiale.

Timpul de lucru a fost dublu

Anchetatorii au stabilit că managerii de firme au ademenit forță de muncă din România sau Polonia, fiind vorba despre peste 100 de muncitori.

Conform presei din Franța, agențiile care îi recrutau erau înființate de „un puternic oficial român și un avocat german, urmăriți penal și ulterior condamnați”.

Românii și polonezii au fost ademeniți cu salarii care pot fi mai mari decât cele din țările lor, dar foarte departe de regulile dreptului muncii francez”, arată rechizitoriul. Oamenii au muncit fără a avea zile libere, iar timpul de lucru a fost dublu față de cele 35 de ore în vigoare.

Avocații apărării au încercat să scoată în evidență faptul că nu a fost totuși atât de rău pe cât se spune, având în vedere că toți muncitorii, care plecau acasă aproximativ o dată la patru luni, s-au întors mereu la muncă.

Doi muncitori români, sechestrați și exploatați în Spania

Recent, un român de 39 de ani și un bulgar de 42 de ani, administratorii unei firme din orașul Sueca - Spania , au fost arestați pentru vătămarea corporală și sechestrarea unor persoane. Printre victime se numără și doi muncitori români.

Cei doi bărbați acuzați sunt administratorii unei firme din orașul spaniol Sueca (comunitatea autonomă Valenciană), care se ocupă de construia de case din lemn și au au fost arestați după denunțul făcut de un alt român, în vârstă de 56 de ani, potrivit jurnalemigrant.com .

Inspectoratul de Muncă spaniol a deschis o procedură în acest caz, pentru a verifica dacă angajații firmei sunt înregistrați sau nu la Asigurările Sociale spaniole, conform relatărilor h50.es .

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Document secret rusesc obținut de Washington Post

3 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

4 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia

5 Foarte interesante amănunte...