Patru gene sunt asociate cu suicidul. Concluziile unui studiu

Patru gene sunt asociate cu suicidul. Concluziile unui studiu

Cercetătorii au identificat patru gene care ar putea influenţa vulnerabilitatea la gândurile sau comportamentele suicidare, relatează joi upi.com.

Gâdurile suicidale sunt asociate unor gene. FOTO Pixabay

Deși nu predispun pe nimeni la probleme, este important de înţeles că ar putea exista riscuri sporite, în special atunci când aceste gene sunt combinate cu evenimente din viaţă, spune Nathan Kimbrel, profesor asociat la departamentul de psihiatrie şi ştiinţe comportamentale de la Universitatea Duke din Durham, Statele Unite, coautor al studiului în care au fost identificate.

Kimbrel şi colegii săi au efectuat o analiză amplă, la nivelul întregului genom, pe baza unor date prelevate de la peste 630.000 de veterani americani. Dintre participanţi, 71,4% aveau origine europeană, 19,1% africană, 8,1% hispanică şi 1,3% asiatică, arată upi.com, citat de Agerpres . Majoritatea participanţilor la studiu a fost formată din bărbaţi (doar 9% dintre participanții au fost femei).

Cine a participat la studiu

Dosarele medicale au relevat în cadrul acelui grup 121.000 de cazuri de gânduri sau acţiuni suicidare. Persoanele care nu aveau un istoric documentat de comportament de auto-vătămare au fost incluse într-un grup de control, arată sursa citată.

În baza analizelor de sânge, au fost observate legături între comportamentul suicidar şi ESR1, un receptor de estrogen. Acesta a fost identificat anterior drept o genă determinată atât în cazul tulburării de stres post-traumatic (PTSD) cât şi în cazul depresiei, ambele considerate factori de risc pentru comportamentele suicidare în rândul veteranilor.

Cercetătorii au identificat totodată o asociere cu DRD2, un receptor de dopamină. Acesta a fost asociat cu tentative de sinucidere, schizofrenie, tulburări de dispoziţie, ADHD, comportamente riscante şi tulburări asociate consumului de alcool.

Ce de-a treia genă identificată a fost DCC, asociată anterior cu multiple afecţiuni psihiatrice. Studiul a remarcat că nivelul acesteia este crescut în creierul persoanelor care mor prin sinucidere, scrie Agerpres.

TRAF3 este o altă genă asociată cu un comportament antisocial, consum de substanţe şi ADHD.

Alte nouă gene specifice moştenirii genetice a pacientului au mai fost identificate, potrivit rezultatelor studiului, publicate online miercuri în jurnalul ştiinţific JAMA Psychiatry.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Israelul retrage din serviciu bateriile sale de rachete Patriot. Cum explică experții decizia și ce se poate întâmpla cu ele

2 Misterul bărbatului răpit din parcarea Cortina Residence din Sectorul 1

3 Nu are noroc în dragoste și a ieșit cu 6 bărbați în 7 luni ca să-și găsească „jumătatea”

4 VIDEO „Femeile din România și cele din Italia sunt foarte diferite”

5 Știați cine sunt persoanele care inspectează Sfântul Mormânt încă din Vinerea Mare, înainte de miracolul Luminii Sfinte?