Patru scheme de ajutor de minimis pentru IMM-uri, aprobate de Guvern

Patru scheme de ajutor de minimis pentru IMM-uri, aprobate de Guvern

Guvernul a aprobat, în ședința de joi, un memorandum privind susținerea a patru scheme de ajutor de minimis pentru programele de încurajare și de stimulare a înființării și dezvoltării întreprinderilor mici și mijlocii, primele dintre cele zece programe naționale adresate antreprenorilor în acest an.

Potrivit unui comunicat al Executivului, cele patru scheme de minimis sunt concepute ca programe multianuale până în anul 2020 cu finanțare de la bugetul de stat, iar selecția beneficiarilor se face prin înscriere anuală, în limita bugetului alocat fiecărui program, prin legea bugetului de stat.

"Noutatea față de anii anteriori adusă implementării acestor programe finanțate de la bugetul de stat, în vederea sprijinirii înființării și dezvoltării sectorului IMM în Romania, este de natură să simplifice accesul la finanțare al întreprinzătorilor, oferindu-le acestora, pe lângă posibilitatea completării online a planurilor de afaceri sau de investiții, evaluarea electronică și în timp real, caracteristici comune cu anii anteriori și posibilitatea de a urca în aplicația informatică de înscriere toată documentația administrativă de care funcționarii publici au nevoie la verificarea veridicității informațiilor. În alți ani, aceste documentații se depuneau la Oficiile teritoriale pentru IMM și Cooperație în format fizic", afirmă secretarul de stat din Ministerul Economiei, Claudiu Vrînceanu, în sursa citată.

Schemele de minimis inițiate de Ministerul Economiei și gestionate de Oficiile Teritoriale pentru IMM și Cooperație sunt elaborate pentru acest an, cu posibilitatea prelungirii pe următorii ani.

Astfel, "Programul de dezvoltare a activităților de comercializare a produselor și serviciilor de piață" are un buget alocat de 21,049 milioane de lei în acest an.

Executivul estimează că 156 de operatori economici vor beneficia de acest program, al cărui obiectiv este sprijinirea operatorilor economici, societăți comerciale și societăți cooperative, prin facilitarea accesului la finanțare, în scopul îmbunătățirii performanțelor economice și tehnice ale operatorilor economici, urmărind adaptarea la cerințele determinate de statutul României ca stat membru al Uniunii Europene, prin creșterea nivelului de competitivitate, crearea și menținerea locurilor de muncă, sporirea protecției consumatorilor și securității alimentare. Schema de finanțare vizează o alocație financiară nerambursabilă de maximum 90% din valoarea totală a cheltuielilor eligibile efectuate (exclusiv TVA), dar nu mai mult de 135.000 lei.

"Programul pentru stimularea înființării și dezvoltării microîntreprinderilor de către întreprinzătorii debutanți în afaceri" are un buget alocat de 22,7 milioane de lei în acest an, estimându-se minimum 501 de beneficiari.

Obiectiv programului vizează dezvoltarea aptitudinilor antreprenoriale bazate pe cunoașterea și gestionarea optimă a resurselor, în vederea adaptării rapide la rigorile determinate de globalizarea piețelor, stimularea și sprijinirea demarării și dezvoltării firmelor nou-înființate (start-up-uri) prin facilitarea accesului tinerilor la sursele de finanțare.

Schema de finanțare prevede alocații financiare nerambursabile reprezentând cel mult 50%, dar nu mai mult de 10.000 de euro echivalentul în lei, din valoarea totală a cheltuielilor eligibile aferente planului de afaceri.

"Programul național multianual pentru dezvoltarea antreprenoriatului în rândul femeilor din sectorul întreprinderilor mici și mijlocii" are în 2016 un bugetul de 500.000 de lei, preconizându-se minimum 10 beneficiari. Obiectivul programului este legat de stimularea și sprijinirii demarării și dezvoltării structurilor economice private înființate de către femei, prin facilitarea accesului acestora la finanțare, creșterea potențialului de accesare a surselor de finanțare și facilitarea accesului femeilor antreprenor la sursele de finanțare.

Schema de finanțare pentru acest program are în vedere o alocație financiară nerambursabilă de maximum 90% din valoarea totală a cheltuielilor eligibile efectuate (exclusiv TVA), dar nu mai mult de 50.000 de lei.

"Programul pentru organizarea Târgurilor IMM-urilor" are anul acesta un buget de 3 milioane de lei, estimându-se un număr de 600 de operatori economici beneficiari ai acestui program.

Obiectiv programului este promovarea spiritului antreprenorial, stimularea dezvoltării afacerilor și ocupării forței de muncă în domeniul IMM, facilitarea contactelor dintre potențialii întreprinzători sau întreprinderi mici și mijlocii (IMM) și agenții economici sau instituțiile publice sau private care oferă servicii pentru sectorul IMM în scopul creșterii numărului întreprinzătorilor de succes și îmbunătățirii performanțelor economice și tehnice ale IMM, stimularea și susținerea IMM inovative, promovarea produselor și serviciilor românești. Schema de finanțare a acestui program vizează o alocație financiară nerambursabilă pentru decontarea cheltuielilor IMM aferente participării la târg.

Ajutorul de minimis se acordă sub forma unor alocații financiare nerambursabile (AFN) pentru rambursarea cheltuielilor eligibile propuse prin planul de afaceri și aprobate în cadrul etapei de verificare și certificare a cererilor de rambursare a cheltuielilor, iar prin programele destinate târgurilor se acordă ajutor de minimis constând în rambursarea cheltuielilor cu transportul și cazarea participanților.

Guvernul preconizează ca efecte ale implementării schemelor de minimis pentru înființarea și dezvoltarea IMM-urilor creșterea numărului întreprinderilor mici și mijlocii nou înființate și creșterea numărului locurilor de muncă nou create și menținute cel puțin până în 2019.

Actul normativ prin care vor fi promovate la nivel național schemele de ajutor de minimis este ordinul ministrului Economiei, Comerțului și Relațiilor cu Mediul de Afaceri.

Executivul precizează că schemele de ajutor de minimis instituite de Ministerul Economiei respectă în totalitate regulile pe plan național și european în materie de ajutor de minimis.

Schemele de minimis pentru sprijinirea înființării și dezvoltării întreprinderilor mici și mijlocii implementate prin zece programe naționale sunt bugetate pentru anul 2016 cu suma de 159,490 milioane de lei.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Nu arată rău nici ea! / Reacția englezoaicei părăsite pentru o ucraineancă refugiată

2 Interesante amănunte...

3 Imagini care dau fiori soldaților ruși

4 De citit! / Replica unui grup de economiști ucraineni la afirmațiile lui Noam Chomsky despre războiul dintre Rusia și Ucraina

5 VIDEO Priviți, rușii aveau doar 10 bucăți, acum au mai rămas 9....