Pe lângă „long COVID”, putem suferi și de „răceli prelungite”

Pe lângă „long COVID”, putem suferi și de „răceli prelungite”

Nu doar virusul COVID 19 poate avea simptome pe termen lung. Potrivit unui nou studiu, și alte infecții respiratorii pot produce efecte pentru o perioadă mai lungă de timp.

Pe lângă „Long Covid”, ne putem confrunta și cu „răceli prelungite” - FOTO Shutterstock

O nouă cercetare arată că virușii care ne îmbolnăvesc de răceli obișnuite, gripă sau pneumonie, pot avea simptome ce ar dura mai mult de patru săptămâni după infecția inițială, scrie Euronews.

Cercetătorii de la Universitatea Queen Mary din Londra au analizat date de la peste 10.000 de persoane pentru a compara simptomele pe termen lung ale COVID-19 și ale altor boli.

Chiar dacă „long Covid” este o afecțiune recunoscută ce afectază milioane de oameni ce au avut virusul, doar un număr mic de studii au comparat „long Covid” cu simptomele de durată ale unor alte boli respiratorii acute.

Printre manifestările de „răceală prelungită” se numără tusea, durerile de stomac și diareea, chiar și la câteva săptămâni după infectare.

În schimb, printre simptomele date de COVID-19 de lungă durată se numără ușoare amețeli, vertij și probleme cu gustul și mirosul.

"Descoperirile noastre pun în lumină nu doar impactul COVID-19 de lungă durată asupra vieții oamenilor, ci și asupra altor infecții respiratorii. Lipsa de conștientizare - sau chiar lipsa unui termen comun - împiedică atât raportarea, cât și diagnosticarea acestor afecțiuni", a declarat Giulia Vivaldi, autorul principal al cercetării.

În luna aprilie, un al studiu atrăgea atenția asupra simptomelor care persistă la pacienții infectați cu gripă.

Greu de pus un diagnostic de „Răceală prelungită”

Oamenii de știință au observat că persoanele care suferă de simptome de lungă durată după infectarea cu un virus ce dă o afecțiune respiratorie sunt mai mult de sex feminin, fac parte dintr-o clasă socială inferioară sau au alte comorbidități.

"Pe măsură ce cercetările privind COVID de lungă durată continuă, trebuie să profităm de această ocazie pentru a investiga și a lua în considerare efectele de durată ale altor infecții respiratorii acute", subliniază cea care a inițiat studiul, Giulia Vivaldi.

Totodată, cercetătoarea atrage atenția că aceste simptome sunt greu de diagnosticat și de tratat, pentru că lipsesc testele pentru diagnosticarea gamei de manifestări posibile.

Peter Openshaw, profesor de medicină experimentală la Imperial College London, spune că "Studiul este important pentru că arată că recuperarea după o infecție respiratorie acută (ARI) poate fi lentă, indiferent de cauză, că oamenii ar trebui să se aștepte la o revenire lentă la normalitate și să nu se aștepte să revină imediat la activități complete imediat după o ARI, indiferent de cauză".

Totuți, nu ar trebui minimizate efectele pe care unii oameni le resimt din cauza „long Covid”, o dată cu apariția termenului de „răceală prelungită”, atrage atenția profesorul londonez.

Experții își propun să afle de ce unele persoane sunt mai predispuse să sufere „răceli lungi”.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat