Pentagonleaks: Lupte interne dure între oficialii ruși cu privire la războiul din Ucraina. Câți militari a pierdut Putin pe front

Pentagonleaks: Lupte interne dure între oficialii ruși cu privire la războiul din Ucraina. Câți militari a pierdut Putin pe front

Documentele suplimentare sugerează, de asemenea, că breșa agențiilor de informații americane ar putea conține mult mai multe materiale decât se credea anterior.

Nori negri deasupra Kremlinului Foto Shutterstock

Nori negri deasupra Kremlinului Foto Shutterstock

Profunzimea luptelor interne din interiorul guvernului rus pare mai amplă și mai adâncă decât se înțelegea până acum, judecând după o nouă scurgere de documente secrete clasificate.

Documentele suplimentare, care nu au ieșit la suprafață în setul de 53 de pagini care a ajuns în atenția publicului larg săptămâna trecută, descriu o imagine a guvernului rus care se ceartă în legătură cu numărul de morți și răniți în războiul din Ucraina, agenția de informații internă acuzând armata că ascunde amploarea victimelor pe care le-a suferit Rusia, potrivit The New York Times.

Noul lot, care conține 27 de pagini, întărește cât de adânc au pătruns agențiile de spionaj americane în aproape fiecare aspect al aparatului de informații rusesc și al structurii de comandă militară. De asemenea, arată că breșa agențiilor de informații americane ar putea conține mult mai mult material decât se înțelegea până acum.

Într-un document, oficialii americani de informații spun că principala agenție de informații interne a Rusiei, Serviciul Federal de Securitate, sau F.S.B., a "acuzat" Ministerul Apărării al țării "că ascunde victimele rusești în Ucraina".

Constatarea evidențiază "reticența continuă a oficialilor militari de a transmite vești proaste în capul lanțului de comandă", spun ei.

Consemnarea, datată la 28 februarie într-un document cu o serie de actualizări despre războiul din Ucraina și alte puncte fierbinți la nivel mondial, pare să se bazeze pe interceptări electronice colectate de agențiile de informații americane.

Fiecare divulgare de documente clasificate are potențialul de a dezvălui metode și mijloace suplimentare de culegere de informații. Documentele nu par să conțină prea multe, sau chiar deloc, informații provenite din surse umane, ceea ce sugerează că persoana care le-a divulgat inițial nu a avut acces la aceste materiale mai bine clasificate.

În schimb, o mare parte a materialului este etichetat ca provenind din interceptări de comunicații. Luate împreună, documentele subliniază câteva dintre motivele principale pentru care, în opinia multor analiști, președintele rus Vladimir V. Putin nu a reușit să obțină o victorie militară în Ucraina după mai mult de 13 luni de război.

Printre acestea: luptele interne și arătarea cu degetul între agențiile rusești responsabile pentru diferite aspecte ale războiului, inclusiv F.S.B. și Ministerul Apărării. Înregistrarea scursă despre numărul de victime oferă puțin context pentru constatarea oficialilor din serviciile de informații, dar raportează faptul că F.S.B. pune la îndoială numărul de victime al Ministerului Apărării în cadrul discuțiilor din cadrul guvernului rus.

Potrivit documentului, oficialii F.S.B. susțin că bilanțul ministerului nu a inclus morții și răniții din rândul Gărzii Naționale Ruse, al forței de mercenari Wagner sau al luptătorilor aduși de Ramzan Kadîrov, liderul omului forte al republicii cecene din sudul Rusiei. Diversele forțe de luptă pe care Kremlinul le-a desfășurat în Ucraina au acționat uneori în scopuri încrucișate, complicând și mai mult efortul militar al Rusiei.

F.S.B. "a calculat că numărul real al rușilor răniți și uciși în acțiune a fost mai aproape de 110.000", se arată în document.

Documentul nu precizează cifrele privind victimele pe care Ministerul Apărării le face să circule în cadrul guvernului. Ultima dată când ministerul a dezvăluit public un bilanț al morților a fost în septembrie, când ministrul apărării, Serghei K. Șoigu, a declarat că 5.937 de soldați ruși au fost uciși de la începutul războiului.

Oficialii americani au estimat anterior pierderile rusești la aproximativ 200.000 de soldați. Un alt document care a făcut obiectul unei scurgeri de informații relatează că rușii au suferit între 189.500 și 223.000 de pierderi până în februarie, inclusiv până la 43.000 de morți în luptă, comparativ cu 124.500-131.000 de victime ucrainene, cu până la 17.500 de morți în luptă.

Noile documente oferă, de asemenea, detalii noi despre o dispută foarte publică din februarie, în care Evgheni V. Prigozhin, magnatul de afaceri care conduce forța Wagner, a acuzat oficialii militari ruși că au reținut muniția de care aveau nevoie urgentă luptătorii săi. Putin a încercat să rezolve personal disputa, chemându-i pe Prigozhin și pe Șoigu la o întâlnire care se crede că a avut loc pe 22 februarie, relatează un document.

"Întâlnirea s-a referit aproape sigur, cel puțin în parte, la acuzațiile publice ale lui Prigozhin și la tensiunea rezultată cu Soigu", se arată în document, folosind o transliterare alternativă a numelui ministrului.

Noile documente au fost distribuite sub formă de fotografii, iar unele dintre ele au pagini lipsă. Cele prezentate în întregime includ materiale de la Agenția Națională de Securitate, Biroul Directorului Serviciului Național de Informații și Direcția de informații a Statului Major Întrunit al Pentagonului.

Materialul furnizat către The New York Times a fost postat pe unul dintre serverele Discord unde a apărut în cele din urmă primul set de documente de informații ale Pentagonului.

Oficialii americani au declarat că acele documente sunt autentice, dar au avertizat că unele au fost modificate. De asemenea, este posibil ca documentele să conțină informații învechite sau inexacte.

The Times a descris noul lot de documente mai multor oficiali americani. Deși oficialii nu au contestat informațiile, au spus că nu au putut și nici nu vor verifica independent documentele.

Un diapozitiv care pare să fi fost produs de Statul Major al armatei și datat 23 februarie concluzionează că Rusia nu a reușit să întrerupă fluxul masiv de arme și echipamente occidentale în Ucraina de la începutul războiului și afirmă că armata lovită a Kremlinului nu va fi capabilă să schimbe acest lucru prea curând.

"În următoarele 6 luni, provocările economice și capacitățile convenționale degradate ale Rusiei foarte probabil că vor împiedica și mai mult eforturile sale, creând un mediu în mare parte permisiv pentru continuarea livrărilor de ajutoare letale", se arată în document.

Noul material include, de asemenea, un document de șase pagini, datat 23 februarie, al Biroului Directorului de Informații Naționale, numit "Raportul de supraveghere".

Mai degrabă decât concluzii finite ale serviciilor de informații, Raportul de supraveghere compilează diverse relatări care au ajuns la agențiile de informații în orele dinaintea distribuirii sale, unele dintre ele provenind din surse unice, adesea fără un context aprofundat.

Oficialii guvernamentali care citesc Watch Report știu că unele dintre materiale se vor dovedi corecte, dar alte informații, în timp, se vor dovedi a fi incomplete, potrivit unor foști oficiali.

De exemplu, Watch Report afirmă că serviciile secrete externe rusești au "raportat" că China a aprobat acordarea de ajutor letal Rusiei, citând o interceptare a comunicațiilor. Din document nu reiese clar dacă chinezii le-au spus rușilor că trimit acest ajutor sau dacă rușii îi spionau pe chinezi.

La 3 martie, la câteva zile după ce documentul Watch Report a circulat în cadrul guvernului american, NBC News a relatat, iar The Times a confirmat, că ceea ce au aflat SUA despre planul de a obține ajutor letal din partea Chinei a fost "cules de la oficiali ruși".

Dar un înalt oficial al administrației a avertizat miercuri că, la câteva săptămâni distanță, nu există niciun indiciu că China a decis să acorde ajutor letal Rusiei, ceea ce sugerează cel puțin că informațiile rusești despre intențiile Chinei ar putea fi eronate.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „E moț de curcan” / Corina Bud și-a uitat lenjeria intimă acasă și a oferit un spectacol de zile mari, chiar pe scenă. În fața a zeci de mii de oa…

2 Foarte interesante amănunte...

3 Semnale clare de alarmă că din SUA pleacă un val care ar putea lovi inclusiv Europa

4 Operațiunea secretă care va schimba lumea

5 „Gata, domnule comandant, mă dau bătut!” / Efectul de domino care a dus la destrămarea frontului din Donețk