Pentagonul a publicat fotografii cu abuzuri comise de militari americani în Irak și Afghanistan

Pentagonul a publicat fotografii cu abuzuri comise de militari americani în Irak și Afghanistan

Pentagonul a publicat o serie de fotografii privind abuzurile comise de militari americani în Irak și Afganistan asupra unor deținuți la începutul anilor 2000, conținutul lor fiind însă foarte diminuat, relatează AFP. Cele 198 de fotografii vizibile pe site-ul Pentagonului arată în majoritate prim-planuri ale unor leziuni sau lovituri puțin spectaculoase, mult mai puțin dramatice decât fotografiile teribile din închisoarea de la Abou Ghraib, din Irak.

Aceste imagini publicate de media în 2004 au provocat un scandal internațional și au condus la mai multe condamnări ale unor soldați americani la Curtea Marțială. Pentagonul a publicat 198 de fotografii în cadrul unei îndelungate lupte juridice cu Aclu, o puternică asociație pentru apărarea drepturilor civile americane. Această asociație luptă din 2004 pentru a obține publicarea a 2.000 de fotografii deținute de autoritățile americane și care conțin imagini ale unor cazuri de tortură și rele tratamente.

Aclu a criticat vineri faptul că autoritățile americane nu au publicat decât o mică parte din fotografiile pe care le dețin. 'Aceste imagini riscă să inducă în eroare publicul privind dimensiunea reală a abuzurilor', a declarat Jameel Jaffer, director adjunct pentru probleme juridice din cadrul ong-ului. 'Ele ilustrează numai o mică parte' din 'tortura practicată de guvernul american', a menționat, în alt comunicat, Naureen Shah de la Amnesty International.

Potrivit unui purtător de cuvânt al Pentagonului, cel puțin una din anchetele oficiale, din care se află extrase în fotografiile publicate, au dus la condamnarea la închisoare pe viață. Un număr de 11 militari americani au fost condamnați de Curtea Marțială în urma unor dezvăluiri privind abuzurile comise la Abou Ghraib.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Mircea Rusu, solistul hitului „Iarba verde de acasă“, va sta în închisoare trei ani VIDEO

2 „Greu de înțeles! Greu de acceptat” / Care ar fi cauza morții astrologului Mădălina Manole la doar 39 de ani

3 Bordelul din Apuseni unde partidele de sex erau filmate

4 Ce dramă a provocat un vibrator în familia unui zugrav din Prahova

5 VIDEO Ce vedeți s-a întâmplat la Reșița...