Penurie de alimente și creșteri de prețuri fără precedent în Marea Britanie din cauza vremii nefavorabile. „Piețele s-au prăbușit”

Penurie de alimente și creșteri de prețuri fără precedent în Marea Britanie din cauza vremii nefavorabile. „Piețele s-au prăbușit”

Marea Britanie se confruntă cu penuria de alimente și cu creșterea prețurilor, pe fondul vremii extreme legate de schimbările climatice, care provoacă producții scăzute în fermele locale și în străinătate, potrivit The Guardian .

Terenuri inundate. FOTO (ilustrativ) Arhivă

Ploile abundente au făcut ca fermierii din multe părți ale Regatului Unit să nu poată planta culturi precum cartofi, grâu și legumele în timpul sezonului cheie al primăverii. Culturile care au fost plantate sunt de calitate slabă. Unele chiar au putrezit în pământ.

Tot din cauza vremii ploioase, pe dealurile din Marea Britanie s-a înregistrat o rată mare de mortalitate a mieilor.

În plus se așteaptă producții mai mici de lapte din cauza faptului că vacile nu au putut fi scoase la păscut.

Potrivit asociațiilor agricole britanice, țara va depinde mai mult de importuri, iar vestea e cu atât mai proastă cu cât condițiile de umezeală similare înregistrate în țări europene precum Franța și Germania, precum și seceta din Maroc ar putea însemna că există mai puține alimente de importat.

Acest lucru ar putea duce la creșterea inflației alimentare, ceea ce înseamnă prețuri mai mari la supermarketuri, avertizează economiștii.

Tom Bradshaw, președintele Sindicatului Național al Fermierilor, a declarat că piețele s-au „prăbușit”, deoarece fermierii nu reușesc să producă alimente în aceste condiții dureroase.

Vom importa mult mai multe produse în acest an”, a adăugat acesta.

Problemele sunt mult mai mari

Un mare retailer a declarat că prețul en-gros al cartofilor a crescut cu 60% față de anul trecut, deoarece o mare parte din recoltă a putrezit în sol.

În cazul cartofilor, aprovizionarea a fost afectată nu doar de putrezirea unei părți a producției în sol, ci și de o reducere cu 10% a suprafeței plantate anul trecut, deoarece fermierii au trecut la culturi mai puțin dependente de vreme și mai sigure din punct de vedere financiar. Potrivit specialiștilor, se așteaptă la o scădere suplimentară de 5% a plantărilor în acest an.

„Există îngrijorarea că în viitor nu vom mai avea niciodată volumele [de cartofi] pe care le-am avut în trecut", a declarat Jack Ward, directorul executiv al Asociației britanice a cultivatorilor

Potrivit acestuia, prețurile cu ridicata sunt prea mici ca fermierii să realizeze venituri suficiente pentru a face față costurilor ridicate cu combustibilul, forța de muncă și utilajele, precum și efectelor avariilor climatice.

Livrările de morcovi și păstârnac, afectate și ele de solurile îmbibate , sunt, de asemenea, mult mai mici, ceea ce duce la creșterea prețurilor.

Vremea ploioasă face ca fermierii să se confrunte deja cu întârzieri la plantare, multe câmpuri fiind în stare proastă.

Unii fermieri au o optat pentru culturi alternative

În cazul în care plantarea va avea loc, va fi probabil tardivă, ceea ce ar putea duce la o penurie de legume rădăcinoase și cartofi în iarna următoare.

Unii fermieri au renunțat să mai planifice plantarea, optând în schimb să pună câmpurile în repaus sau să treacă la culturi alternative, spune Martin Lines, directorul executiv al Nature Friendly Farming Network.

„Acest lucru ar putea duce, de asemenea, la penurie de grâu, orz și leguminoase, deoarece în prezent cultivarea acestora nu este profitabilă din cauza sezonului târziu și a prețurilor scăzute prognozate”, explică Lines.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

3 Piedone este pe punctul de a pierde inclusiv Sectorul 5... E disperare mare printre acoliții lui... Deh, s-a schimbat joaca...

4 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

5 Surprize în noul sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro