Percheziţii în Craiova la o grupare care trafica migranţi în Mexic şi SUA; membru al grupării - împuşcat în Cancun (oficial)

Percheziţii în Craiova la o grupare care trafica migranţi în Mexic şi SUA; membru al grupării - împuşcat în Cancun (oficial)

Procurorii DIICOT efectuează joi percheziţii în Craiova, în cadrul unei anchete de destructurare a unei grupări de criminalitate formată din cetăţeni români şi mexicani, care se ocupă cu traficul de migranţi în Mexic şi SUA, dar şi de fraude informatice cu carduri clonate.

Potrivit unui comunicat al DIICOT, în urma percheziţiilor efectuate au fost ridicate şi indisponibilizate un pistol cu glonţ calibru 9 mm, şase autoturisme de lux, sumele de 21.520 lei, 5.075 dolari, 16.550 euro, 8.450 lire sterline, cinci ceasuri de lux, 51 telefoane mobile, 26 carduri bancare, aparatură skimming îngropată în pământ, înscrisuri doveditoare ale unor transferuri bancare.

Procurorii susţin că această grupare acţionează încă din anul 2012 pe teritoriul României, Mexicului şi SUA. Gruparea se ocupă cu fraude prin sisteme informatice şi mijloace de plată electronice (clonare de carduri), precum şi cu trafic de migranţi pe ruta România - Mexic - SUA.

Conform DIICOT, gruparea era coordonată din Mexic de către un român, T.F., zis şi "Rechinul". Acesta deţinea, prin persoane interpuse, mai multe firme specializate în achiziţionarea şi montarea de bancomate pe teritoriul Mexicului. Membrii grupării instalau însă sisteme de tip 'skimming' pe aceste bancomate, în special în localităţi situate pe litoralul mexican şi frecventate de foarte mulţi turişti străini, în vederea copierii datelor informatice conţinute de cardurile introduse în acestea.

Pentru a asigura suportul tehnic al activităţilor infracţionale, membrii grupării au recrutat din România persoane care aveau cunoştinţe în domeniul electronicii sau tinichigii, pentru a construi dispozitive electronice, sisteme informatice şi componente de ATM-uri necesare copierii datelor cardurilor bancare.

După obţinerea în mod fraudulos a datelor informatice, erau formate echipe compuse din alţi membrii ai grupării care se deplasau în alte state precum SUA, India, Paraguay, Indonezia, de unde retrăgeau sumele de bani existente în conturile bancare aferente instrumentelor electronice de plată copiate.

În contextul desfăşurării acestor activităţi ilicite, începând cu anul 2015, la gruparea de crimă organizată au aderat persoane de cetăţenie română, extrem de violente, care au avut rolul de a asigura menţinerea ordinii şi obedienţei membrilor grupării, dar şi protejarea demersurilor infracţionale de acţiunile altor grupări de criminalitate organizată.

Procurorii mai spun că, pentru a controla persoanele recrutate, fie electronişti, fie persoane care retrăgeau sumele de bani folosind cardurile bancare clonate sau pe cei care aveau rolul exercitării actelor de violenţă, membrii grupării au interacţionat cu grupări de crimă organizată din România, în special din Craiova şi Bucureşti.

Banii obţinuţi din activităţi infracţionale au fost folosiţi pentru achiziţionarea de terenuri, maşini de lux sau pentru construirea de clădiri. De asemenea, banii erau folosiţi drept capital al unor societăţi comerciale de tip "paravan", atât în Mexic, cât şi în România, fiind folosite în acest scop diverse persoane interpuse, obiectivul final fiind introducerea acestora în circuitul financiar legal.

Potrivit DIICOT, în cursul anului 2018, pe fondul unor divergenţe existente cu un fost membru al grupării, care avea rolul de a supraveghea derularea în condiţii de siguranţă a activităţilor infracţionale, liderul grupării a dispus şantajarea membrilor familiei acestuia.

Pe 2 aprilie 2018, fostul membru al grupării a fost înjunghiat într-un loc public din oraşul mexican Cancun, iar pe 11 iunie 2018 el a fost împuşcat de o persoană care asigura paza liderului grupării.

La sediul DIICOT - Structura Centrală vor fi aduse cinci persoane în vederea audierii.

Activităţile au fost integrate acţiunii comune executate în parteneriat cu autorităţile judiciare competente din cadrul FBI prin intermediul Biroului Ofiţerilor de Legătură al acestei instituţii în România, respectiv organe judiciare din Mexic.

La acţiunea operativă desfăşurată a asistat şi un reprezentant al Biroului FBI la Bucureşti. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

3 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

4 De citit...

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”